Спеціальні потреби

В Україні в черговий раз різко подорожчав долар


В Україні знову різко подорожчав долар і впала гривня. Нацбанк звинувачує у новому обвалі національної валюти ажіотажний попит і закликає населення припинити гонитву за «зеленими».

Після недовгого затишшя, на українському валютному ринку знову буря. Гривня стрімко падає, долар невпинно іде вгору, ще й купити його в обмінниках стало майже неможливо. Лише за останню добу офіційний курс американської валюти піднявся на 31 копійку і сягнув уже позначки в 6,6 гривні.

На міжбанківському валютному ринку курс, відповідно, ще вищий. На аукціоні з продажу валюти, відкритому Нацбанком у середу 26 листопада для комерційних банків, торги розпочалися в діапазоні 6,9-7,2 гривні за долар.

На підйомі і європейська валюта. Євро на міжбанківських торгах сьогодні подолало позначку у 9 гривень.

Причина нового обвалу гривні одна – ажіотажний попит населення на «зелені». Принаймні у цьому запевняє Національний банк України. НБУ звернувся до українців із закликом пожаліти українську валюту і припинити бездумне полювання за доларами та євро. За даними Нацбанку, лише за жовтень місяць громадяни скупили рекордну суму – 1, 8 мільярда доларів. Якщо шаленство в «обмінках» не зупиниться, гривня і далі штучно девальвуватиме, - сказав сьогодні журналістам перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов:

«От ці бажання якраз і створюють цей попит. Хоча я вам ще раз кажу, давайте доведемо до наших людей, що, біжучи в обмінний пункт чи в банк, ми просто погіршуємо ситуацію і рубимо сук, на якому сидимо. Якщо ми це зрозуміємо, ви побачите – буквально за тиждень ситуація буде зовсім інша».

Представник Нацбанку запевнив також, що НБУ, зі свого боку, робить усе можливе для стабілізації курсу гривні та зняття надлишкового попиту на валюту: виходить з валютними інтервенціями на ринок, проводить валютні аукціони, а також планує від завтрашнього дня скасувати усі обмеження на валютному ринку.

Зміцненню гривні та нормалізації становища в банківській сфері має посприяти також новий кредит, щойно отриманий Україною від Світового банку. Угоду про 3 мільярди доларів кредиту уже підписано, – про це повідомила сьогодні на засіданні в Кабміні Юлія Тимошенко. За словами прем`єрки, умови надзвичайно вигідні – гроші дали на 30 років під 5% річних, і підуть вони на покриття існуючого дефіциту держбюджету.

А тим часом у Секретаріаті Президента вважають виправданим нинішній курс гривні у 6-6 з половиною гривень за долар. Таку думку висловив у середу заступник глави президентської канцелярії Олександр Шлапак. «Середньозважений курс на сьогоднішній день не 2-4 гривні за долар, а на рівні шести-шести з половиною», сказав Шлапак журналістам. За його прогнозом, в наступному році курс гривні і далі падатиме, а про його стабілізацію можна буде говорити лише після збалансування ситуації з експортом-імпортом та виправлення становища у зовнішній торгівлі.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG