Спеціальні потреби

У Москві Янукович пообіцяв переформатування коаліції


У четвер Верховна Рада знову не спромоглася обрати спікера і розійшлася на два тижні – до вівторка 2 грудня. Щоб спільно долати кризу, Юлія Тимошенко заявила про готовність поступитися посадою прем’єра. А лідер опозиції Віктор Янукович під час перебування у Москві повідомив: переформатування коаліції і відставка уряду не за горами.

Сподівання на те, що у четвер парламент нарешті буде з «головою», не виправдались. Сьогоднішній день у Верховній Раді виявився таким же безплідним, як і попередні. Народні депутати не тільки не обрали спікера, але й не визначилися з кандидатурою, яка влаштувала б усіх. «Безголова» Рада спромоглася на одне-єдине рішення: зробити перерву в пленарних засіданнях до вівторка 2 грудня. Втім, і за це змогли проголосувати лише з третьої спроби.

Народні обранці уже й самі визнають: парламент безнадійно «завис», потрібне «перезавантаження». Проте й дострокові вибори неможливі, бо немає рішення про їх фінансування. Аби вийти з «глухого кута», лунають і такі пропозиції: зробити крок назад і поновити на посаді спікера Арсенія Яценюка. Ідею озвучили сьогодні депутати від НУ-НС.

Ще один вихід пропонує Юлія Тимошенко. У четвер прем’єр-міністр повторила свій заклик створити у парламенті об’єднану мегакоаліцію з усіх фракцій. І заявила, що готова заради цього не тільки переформатувати уряд, а навіть пожертвувати власною посадою:

«Якщо хтось з нас – я кажу «з нас», включаючи прем’єр-міністра – на думку об’єднаної в парламенті великої єдиної коаліції, якийсь з міністрів, віце-прем’єр-міністрів, прем’єр-міністр не влаштовує і можна мати кращі кадри, то будь ласка, голосування після об’єднання, і ми всі готові сьогодні діяти так, як логічно потрібно для країни, а не для окремих політиків».

Таку заяву Тимошенко зробила під час наради з представниками місцевих органів влади. Щоправда, її жертовний порив опоненти розцінили по-своєму – як намір прем’єрки «умити руки» у розпал економічної кризи.

А тим часом лідер опозиційної Партії реґіонів Віктор Янукович сьогодні роздавав «поради стороннього». Перебуваючи в Росії з одноденним візитом, головний реґіонал закликав українських політиків в умовах глобальної економічної кризи дійти до політичного консенсусу. Такий заклик пролунав у Москві під час з’їзду партії «Єдина Росія», де Янукович виступив з привітанням до делегатів. На з’їзді чільний український опозиціонер зробив чимало гучних заяв. Він, зокрема, повідомив росіян, що в українському парламенті визріває новий формат коаліції і готується відставка уряду. «Переговори ведуться не тільки про кандидатуру спікера, – заявив Янукович. За його словами, – Переговори ведуться і стосовно переформатування коаліції та можливої відставки уряду».

Окрім того, лідер опозиції звинуватив нинішню українську владу в участі у грузинсько-російському конфлікті, що, за його словами, «зіпсувало відносини України і Росії». Він також висловив впевненість у тому, що невдовзі стосунки обох країн налагодяться. Це станеться, «щойно в Україні відбудуться політичні зміни», – пообіцяв Янукович.

Інше за темою

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG