Спеціальні потреби

Криза в Києвi може позначитися на економіці України


Політична нестабільність в країні може позначитися на економічних поканиках України. Перші ознаки кризи демонструє фондовий ринок, який відреагував на політичні події в країні падінням. Індекс вартості акцій провідних українських компаній сьогодні знизився майже на 4%. Він упритул наблизився до мінімальної за останній рік позначки. Найбільше дешевшають акції металургійних підприємств. Експерти дають невтішні прогнози – найімовірніше до кінця року фондовий ринок України і надалі не приваблюватиме експертів.

У середу рейтингова агенція «Fitch» висловила побоювання, що розпад урядової коаліції може призвести до скорочення іноземних інвестицій в Україну. Втім експерти компанії поки що не бачать підстав для негайного погіршення кредитного рейтингу країни. Оглядачі зауважують, що більші загрози економічній стабільності несуть висока інфляція, зовнішній борг та дефіцит у зовнішній торгівлі.

Ще одна загроза економіці – погіршення відносин із Росією. ЗМІ повідомляють про ймовірне обмеження доступу українських товарів на ринок Російської Федерації. В першу чергу йдеться про продукти харчування та продукцію українських металургів. Оглядачі припускають, що такий крок Кремля ймовірно пов`язаний із позицією Києва в грузинсько-російському конфлікті.

Тим часом Держкомстат оприлюднив оптимістичні дані про розвиток української економіки. ВВП країни зріс на 6,5%. Найшвидші темпи розвитку показав аграрний сектор. Цього року селяни зібрали рекордний за часи незалежності врожай зернових. Урядовці заявляли про намір продати за кордон до 17 мільйонів тонн збіжжя.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG