Спеціальні потреби

Конституційний суд вирішить долю коаліції парламенту


Конституційний суд України у четвер розпочав розгляд справи, яка може серйозно змінити політичну ситуацію в країні. Судді мають визначити, чи означає вихід двох народних депутатів зі складу коаліції припинення її існування.

Політичні очікування тепер знову залежать від рішення Конституційного суду. Якщо суд визнає, що коаліція в парламенті не може існувати без заяв 226 депутатів, Україну очікує або нова коаліція і новий кабмін, або нові парламентські вибори. Нагадаємо, що після того, як свої заяви щодо членства в коаліції відкликали депутати Юрій Бут та Ігор Рибаков, 105 народних депутатів, представники фракції Партії регіонів України звернулися до КС з поданням щодо офіційного тлумачення положень частин шостої, сьомої, дев’ятої статтей Конституції України. Вони хочуть, аби їм пояснили принципи існування коаліції, зокрема дати тлумачення терміну або змісту поняття «коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді України» з урахування конституційного положення про встановлення мінімального чисельного складу коаліції. Крім того, вони просять дати офіційне тлумачення терміну або змісту поняття «припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у ВР».

Вже у четвер суд заслухав доповідь представника авторів подання Олени Лукаш (фракція Партії регіонів). Основною тезою її доповіді є те, що зменшення кількості членів коаліції до меншої межі, ніж передбачено Конституцією, тягне за собою припинення діяльності такої коаліції.

Нагадаємо, що після відкликання заяв, у складі коаліції залишилося 225 членів, тоді більшість у парламенті складає 226. Така коаліція вочевидь не є дієвою, як це показало блокування останніх тижнів роботи Верховної Ради, адже у разі непідтримки іншими фракціями, коаліція не здатна проголосувати жодної урядової ініціативи.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG