Спеціальні потреби

На шахті імені Маркса тривають рятувальні роботи


Вже другу добу тривають рятувальні роботи на шахті імені Маркса в донецькому містечку Єнакієве, де минулої суботи стався вибух. Наразі 23 гірників знайдено, доля 13 залишається невідомою.

У понеділок Україна жила очікуванням новин із шахтарського містечка Єнакієве, де напередодні стався черговий вибух у копальні. Добру новину принесли удень рятувальники: 21 гірника знайдено живими. Їх виявили на глибині в 1000 метрів і групами по двоє почали піднімати на поверхню. Раніше, вранці, було врятовано ще двох. Погана новина, однак, полягає у тому, що доля решти 13, які опинилися під завалами, далі залишається невідомою. Наразі повідомлено також про одного шахтаря, знайденого без ознак життя.

Вжити невідкладних заходів для порятунку гірників, – з такою вимогою у понеділок звернувся до уряду Президент України. «У цій аварії виявилися всі проблеми вугільної галузі», – підкреслив у своєму зверненні Віктор Ющенко, дорікнувши урядовцям, що досі не прийняли комплексної програми розвитку вугільної галузі. Глава держави відрядив також до Єнакієвого Раїсу Богатирьову – секретаря Ради з нацбезпеки та оборони і Олександра Медведька – Генерального прокурора.

За наслідками єнакіївського вибуху очікують відкриття кримінальних справ: як виглядає, роботи на копальні велися протизаконно. Адже за кілька днів до інциденту державний гірничий нагляд видав попередження про аварійну ситуацію і заборонив видобувати вугілля на цій ділянці. Наразі керівництво шахти стверджує, що вказівку виконали і роботи припинили; що ж до потерпілих, то вони належать до технічного персоналу. Родичі шахтарів, однак, доводять протилежне. Як заявила пресі дружина одного з гірників, похованих під завалами, кількість газу в шахті часто перевищувала допустимий рівень, але шахтарів примушували і далі працювати. «Тому що їм потрібне вугілля, а не люди» – цитують слова жінки інформаґенції.

Розслідуванням причин та наслідків аварії опікується спеціальна комісія, створена урядом. Її очільник, перший віце-прем`єр Олександр Турчинов не виключив, що шахту закриють. Єнакіївський вибух Турчинов назвав безпрецедентним за масштабами за весь час існування вугільної промисловості в Україні.

А незалежна профспілка гірників України вказала, як на причину вибуху, на систематичне нехтування безпекою праці. «Аварії стають системним явищем», -- заявив голова гірничої профспілки Михайло Волинець. Як він наголосив: «Мабуть, це вже остання крапля, і слід покласти цьому край».

Аварія на шахті імені Маркса у місті Єнакієвому Донецької області сталася в суботу 8 червня о п`ятій ранку. Вибух газопилової суміші був такої сили, що постраждали навіть п`ятеро людей на поверхні, були пошкоджені наземні споруди. Під завалами опинилися 37 гірників.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG