Спеціальні потреби

Буш відвідав місто Ґрінсбург, знищене рік тому торнадо


Рік тому серія потужних торнадо у штаті Канзас майже повністю знищила містечко Ґрінсбурґ. Внаслідок трагедії загинуло 11 людей, решта залишилися без даху над головою. У річницю стихійного лиха Президент Буш відвідав місто, яке ще кілька місяців тому лежало у руїнах. Виступаючи на випускному вечері, Президент Буш зазначив:

“Американці сильніші від штормів. Більшість з вас живуть у будинках на колесах, без зручностей, які ви мали у ваших домах”.

Випускник і капітан шкільної баскетбольної команди Дейвид Сесмат останній рік мешкає у пересувному будинку. З 1400 мешканців Ґрінсбурґа, його родина була серед небагатьох, які залишилися у містечку:

“Це був дуже напружений і водночас стимулюючий рік. У місті сталося багато змін. Тепер тут чудово. Це підбадьорює”.

До минулого року Ґрісберґ було знане завдяки унікальному колодязю і метеориту, вагою у понад 500 кілограмів. Однак 4 травня потужний торнадо перетворив місто на руїни. За десять хвилин будинки обернулися на дрова, автомашини на металобрухт. Американський прапор тільки підкреслював масштаби завданого лиха. Головну вулицю було стерто з карти міста. Загинуло 11 людей. У річницю трагедії мешканці вшанували їх пам’ять відкриттям пам’ятника і зобов’язанням відбудувати містечко. Мер Ґрінсберґа Стів Гьювіт вирішив не просто відновити зруйноване, а створити нову екологічно чисту модель:

“Сталася трагедія. Але перед нами, фактично, чистий лист паперу і нагода використати цю можливість”.

Грінсберґ обіцяє стати першим в Америці містом, де будинки відповідатимуть найвищим екологічним вимогам, а центр мистецтва живитиметься електроенергією вітру. Проект амбіційний, адже спорудження таких будівель триває довше і коштує більше. Однак мер міста каже, що ініціативою уже зацікавився великий бізнес:

“Ніхто не цікавився Ґрінсберґом до трагедії. Тепер бізнеси один за одним пропонують свої послуги”.

А Дейвид Сесмат тим часом готується до навчання у коледжі в іншому місті. Він обіцяє повернутися вчителювати до рідного Ґрінсберга.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG