Спеціальні потреби

Західна преса коментує відмову у наданні ПДЧ Україні


Експерти та преса вважають, що головною причиною незапрошення України та Грузії до ПДЧ стала як негативна позиція Росії, так і спротив з боку Німеччини та Франції.

Фокусом статті в газеті “Нью-Йорк Таймс”, присвяченій саміту, став власне механізм прийняття рішення щодо ПДЧ для України та Грузії. Автори статті кажуть, що промова Джорджа Буша під час вечері у середу, де він виголосив беззаперечну підтримку приєднання України та Грузії до Плану дій з набуття членства у НАТО стала несподіванкою для союзників в Європі.

Особливо цим була розчарована Канцлер Німеччини Анґела Меркель. Вона та Буш розмовляли на цю тему багато разів і Меркель була переконана, що компроміс вже досягнутий, а під час саміту американці виголосять щось на зразок підтримки зусиль українців та грузинів без надання ПДЧ.

Франція та Німеччина наполягали, що оскільки Грузія та Україна не є достатньо стабільними країнами, запрошення їх до ПДЧ не принесе користі, а лише призведе до напруження відносин із Росією. До опозиції з боку Франції та Німеччини приєдналася Італія, Угорщина та країни Бенілюксу. Керівники країн колишнього соціалістичного блоку наполягали, що відмова в ПДЧ Україні та Грузії буде тратою часу у здійсненні необхідних реформ в цих країнах. У результаті точка зору табору на чолі з Францією та Німеччиною перемогла, а саме формулювання позиції готувалося протягом ночі із середи на четвер.

Чи розцінює Буш це як власну поразку? За словами Дерека Шолетта, експерта Центру із нової американської безпеки у Вашингтоні, Буш цим не переймається. Набагато важливішим для Адміністрації США є прогрес в питанні розміщення систем протиракетної оборони в Європі та збільшення військового контингенту НАТО в Афганістані.

Так само газета “Вашингтон Пост” в цілому оцінює перебіг саміту в Бухаресті як успішний, оскільки було досягнуто значного прогресу саме в цих двох питаннях.

Британська газета “Гардіан” порівняла досягнення в Європі Буша старшого та молодшого і зробила такий підсумок: там, де батько мав гучний успіх, зокрема в об’єднанні Західної та Східної Німеччини, син провалився.

На думку авторів статті, успіх із ПДЧ для України та Грузії був можливим, але за таких умов: тривалої та інтенсивної особистої дипломатії із лідерами європейських країн та Москвою, широкими зусиллями у роз’яснювальній роботі щодо НАТО в Україні, а також правильно обраного моменту для пропозиції плану. Замість того Джордж Буш, далеко не вперше під час свого президентства, вийшов із красиво сформульованим, але погано підготовленим одноосібним рішенням.

XS
SM
MD
LG