Спеціальні потреби

Мешканка столиці США відстоює право володіння зброєю


У Верховному суді США розглядається справа, що може стати історичною. Стосується вона права американців на володіння зброєю, і не будь-де, а у столиці Сполучених Штатів – Вашингтоні.

Судді Верховного суду повинні вирішити, чи друга поправка до Конституції США дає право американцям на володіння і носіння зброї. У даному випадку йдеться про мешканців Вашингтона, а ще точніше про конкретну мешканку – Шелі Паркер. Через те, що останні 32 роки в столиці США діє заборона на володіння вогнепальною зброєю, пані Паркер відчула себе незахищеною, коли у її помешкання почав вдиратися злодій.

Паркер живе у Вашингтоні – місті, в якому хоча і діють жорсткі закони щодо зброї, панує дуже складна криміногенна ситуація. Місцеві закони забороняють носіння пістолетів, а рушниці повинні знаходитися під замком і зберігатися незарядженими. Пані Паркер вважає, що це позбавляє її можливості захисту, і тому вона судиться з містом.

Позов Паркер та інших мешканців Вашингтона тепер опинився у Верховному суді. Судді мають вирішити, чи формулювання другої поправки до Конституції захищає право окремої людини на володіння зброєю, чи лише гарантує право штату мати озброєні напіввійськові угруповання. Якщо Верховний суд скасує чинний у столиці закон, то не виключено, що тисячі людей у Вашингтоні почнуть купляти пістолети. Мер столиці Адріан Фенті проти внесення змін до існуючого законодавства. Він переконаний, що заборона на володіння ручною зброєю призвела до скорочення кількості насильницьких злочинів в місті.

Однак адвокат сторони захисту Кларк Нілі іншої думки: “Важливо знати, і ми сподіваємося Верховний суд пояснить нам, що дії Конституції не закінчуються на кордоні Вашингтона. Мешканці столиці користуються всіма конституційними правами, що і кожний громадянин, включно з правом на володіння і носіння зброї”.

Верховний суд, як очікується, прийме рішення у цій справі у червні.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG