Спеціальні потреби

Патерсон – перший незрячий губернатор у США


У понеділок присягу губернатора штату Нью-Йорк склав Дейвид Патерсон. Він став першим афроамериканцем, який очолив цей важливий в Америці штат. Проте історична унікальність його призначення насправді у тому, що Патерсон є незрячим. Він перший сліпий, який зайняв такий високий пост в країні.

Кар’єра нового Губернатора Штату Нью-Йорк може видатися казковою для багатьох американців, що мають таку ж фізичну ваду як він. В Америці живе близько півтора мільйона американців, яких за медичними критеріями вважають сліпими. Губернатор Патерсон втратив зір ще немовлям, після перенесеної інфекційної хвороби очей. Нещодавно він висловився з приводу тих проблем, з якими щодня стикаються незрячі люди в Америці:

“70% сліпих і 90% глухих в Америці – не мають роботи. Можливо хтось з них міг би придумати ліки від раку, але вони позбавлені такої можливості”.

Джон Пере втратив зір в 35 років. Зараз він очолює Національну федерацію сліпих:

“Найбільша проблема, з якою зіштовхуються незрячі люди сьогодні – це відсутність можливостей проявити себе”.

Пере користується відносно новим мобільним телефоном, обладнаним спеціальною програмою, якою можуть користуватися люди з вадами зору. Пер, робить копію друкованого тексту, а програма читає цей текст вголос.

Неприбуткова організація “Дім світла для cліпих” в окрузі Колумбія надає багато послуг людям з вадами зору. Тут навчають таких людей, шукають для них роботу, передбачену урядовими контрактами. Незрячі працівники у Вашингтонських офісах використовують спеціальне програмне забезпечення, яке збільшує текст і може озвучувати дані з екрану та розпізнавати голосові команди.

Відтак, приклад губернатора Патерсона надихає незрячих у їхній роботі та повсякденному житті.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG