Спеціальні потреби

Україна обіцяє вчасно розрахуватися з боргами


Україна продовжує розробляти нову схему постачання газу, яку запропонують Російській Федерації. Урядовці думають про роль, яку виконуватимуть спільні підприємства, створені українським “Нафтогазом” і російським “Газпромом”. Головний критерій – вигідність нової схеми для обох країн, каже перший віце-прем’єр Олександр Турчинов.

Проекти документів мають безліч нюансів, зазначає урядовець. Адже потрібно врахувати питання не тільки поставок імпортного газу в Україну. Сторонам слід домовитися про умови його можливого експорту, реекспорту і транзиту. У Києві сподіваються, що проекти документів можуть бути готові вже до запланованої на лютий зустрічі прем'єрів України і Росії.

Напередодні Нафтогаз почав розраховуватися за паливо спожите минулого року. Постачальнику перерахували близько півмільярда гривень – це майже десята частина боргу. Решту обіцяють погасити за два місцяці. Загальна сума – понад мільярд доларів, – каже Турчинов:

“Я не бачу проблеми, коли називається така сума. Для нас принципово є не тільки погасити одні борги, а й не створювати інших. Для нас важливо, забезпечити поточне обслуговування постачання газу в Україну. Щоб не виникла ситуація, коли ми сплачуємо старі борги, а нам ультиматум починають виставляти за нові”.

Тим часом уряд погрожує відключати від газопостачання неплатників. За вже спожите паливо заборгували понад два мільярди гривень. У першу чергу палива позбавлятимуть комунальні підприємства теплоенергетики. Вони – серед найбільших боржників. “Нафтогаз” вже визначив перелік 200 підприємств, які відключать від мережі найпершими.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG