Спеціальні потреби

Супер-вівторок приніс перемогу аж трьом  (ВІДЕО)


У Сполучених Штатах підраховують остаточні дані результатів попередніх виборів, які відбулися у вівторок у 24-ох штатах. Цього дня найбільша кількість виборців у найбільшій кількості штатів за всю історію виборів в Сполучених Штатах прийшла на виборчі дільниці, аби визначити у єдиного кандидата в президенти від кожної з партій. Сам процес попередніх виборів загалом забирає півроку, але передбачалося, що так званий супер-вівторок допоможе визначити остаточних лідерів.

Обидва демократи – Гілларі Клінтон та Барак Обама – мають підставу для святкування. Барак Обама одержав перемогу у більшій кількості штатів. А Гілларі Клінтон – у штатах, які мають найбільшу кількість делегатів, таких як Каліфорнія, Нью-Джерсі та Нью-Йорк.

Але в тих штатах, де Барак Обама програв, його різниця з Гіларі Клінтон є незначною. Оскільки демократи нараховують делегатів пропорційно набраним голосам, результати Обами та Клінтон майже зрівнялися.

Згідно з останніми даними, Гілларі Клінтон має 783 делегати, Барак Обама – 709.

Аби автоматично стати єдиним кандидатом претенденту від Демократичної партії треба набрати понад 2025 делегатів, або просту більшість. З них чотири п’ятих всіх делегатів розігрується під час попередніх виборів, а одна п’ята – це так звані “супер-делегати”, або представники демократичної еліти, такi як конгресмени та партійні лідери. Супер-делегати можуть визначатися зі своїм голосом до останнього моменту. Отже, супер-вівторок для Демократичної партії довів те, що було відомо і раніше: Барак Обама та Гілларі Клінтон поділили демократичний електорат майже порівну і боротьба між ними триватиме.

А от серед республіканців визначився єдиний лідер – сенатор від Арізони Джон МакКейн. Він переміг майже у половині штатів, що брали участь голосуванні, включно із найбільшими за кількістю делегатів. До того ж, на відміну від демократів, більшість з цих штатів нараховували делегатів за принципом “переможець забирає все”.

Всього за кількістю делегатів МакКейн випереджає більше ніж вдвічі свого найближчого опонента Міта Ромні. Але здаватися останній не збирається.

Несподіванкою супер-вівторка став неочікувано високий результат Майка Гакабі, який переміг у п’яти штатах.

Отже, найбільш непередбачувані вибори в історії США тривають. На порядку денному такі штати як Вірджинія, Меріленд, Луїзіана та Огайо, а також округ Колумбія.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG