Спеціальні потреби

Тимошенко пiдтримала президентський варiант


Юлiя Тимошенко пообіцяла підтримати президентський варіант Закону про Кабмін, хоча днями заявляла протилежне. Прем`єр-міністр наголосила, що гармонія в команді для неї вища за розподіл повноважень.

Щоб не сваритися з президентом, прем`єр готова поступитися частиною повноважень. “Ніякий розподіл повноважень не буде поставлений вище, ніж гармонія в команді”, -- заявила Юлія Тимошенко, пообіцявши підтримати президентський варіант законопроекту “Про Кабінет Міністрів України”. Як вона запевнила, жодних проблем не виникне і з голосуванням за всі дванадцять законопроектів, внесені до парламенту главою держави.

Заява, зроблена сьогодні на прес-конференції в Дніпропетровську, розійшлася зі сказаним двома днями раніше. В суботу в інтерв`ю телеканалові “Інтер” прем`єр-міністр критикувала президентську версію Закону про Кабмін. “Цей законопроект збільшує повноваження президента і скорочує повноваження уряду”, -- поскаржилась Тимошенко, додавши, що внесений Ющенком проект повинен відповідати Конституції.

Суботнє інтерв`ю багато спостерігачів сприйняли як перший дзвінок до відновлення пригаслої, було, війни між двома лідерами “помаранчевого” табору. До бойових дій негайно почав лаштуватися секретаріат глави держави. У понеділок на звинувачення Тимошенко відповів очільник секретаріату Віктор Балога. Як він наголосив, президентський законопроект жодною мірою Конституції не суперечить і надає Кабмінові цілком достатньо важелів для ефективної роботи. “Немає ніякого дисбалансу в повноваженнях”, -- заявив Балога, слова якого цитує прес-служба президента. Як він наголосив, “необхідно, нарешті, виправити дивне і неприйнятне становище, коли уряд живе і працює за власною логікою”. Глава секретаріату підкреслив також, що президентський варіант не підлягає посутнім змінам, -- хіба що певному вдосконаленню під час роботи над ним у парламентських комітетах.

Проте наразі війна відкладається: Юлія Тимошенко забрала свої слова назад і не буде сперечатися за повноваження. Зараз для неї важливіше показати свою ефективність на прем`єрській посаді, -- каже професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань:

“Звичайно, ми бачили і в процесі формування помаранчевої коаліції, і після того, з призначенням Богатирьової, коли робилися такі ходи з боку президентського секретаріату, які могли стимулювати Тимошенко на якусь неадекватну реакцію. Можливо, що деякі люди цього й прагнули, щоб вона грюкнула дверима. Але я думаю, що серйозний політик має не піддаватися на такі моменти і навіть наступати на горло власним ображеним почуттям, це ознака серйозного політика. Я думаю, що зараз, в цій ситуації Тимошенко буде робити все, щоб її уряд пропрацював максимально можливий час. Зараз вона прагне показати свою ефективність на посаді прем`єра”, -- вважає Олекцiй Гарань.

Відео - найголовніше

МВФ: Важливо, щоб українські біженці повернулись. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
XS
SM
MD
LG