Спеціальні потреби

Чому Аль-Кайда продовжує бути потужною організацією?


Вважають, що лідер Аль-Кайди Осама бін Ладен переховується у горах між Афганістаном та Пакистаном. Час від часу, зі своєї схованки він передає аудіо- та відеозвернення:

“У ваших інтересах примусити своїх політиків відвернутися від Білого дому”.

Експерт з питань тероризму Військової академії США Брюс Гофман говорить, що існує проста причина чому Аль-Кайда залишається потужною організацією:

“Схоже, що Аль-Кайда має корпоративний план заміни керівництва. Навіть якщо ми знищуємо ключових командирів та начальників, хтось завжди стоїть напоготові замінити їх”.

Окрім того, Аль-Кайда не легка здобич. Ця організація не має офіційного представництва, не базується в якійсь окремій країні і не намагається захопити владу. Однак, вона готова допомагати іншим організаціям прийти до влади, як це сталося з Талабаном в Афганістані, пізніше у Сомалі, і така спроба робиться в Іраку.

На думку радника іракського уряду успіх Аль-Кайди полягає у вдалій маніпуляції міжнародними засобами масової інформації, і без Інтернету Аль-Кайда була б маловідомою організацією місцевого масштабу. Американський експерт Брюс Гофман занепокоєний, що Аль-Кайда може спробувати провести чергову атаку у США:

“На мою думку наступні десять місяців будуть небезпечним періодом напередодні президентських виборів”.

Однак інший експерт, Пітер Берґен вважає, що якби Аль-Кайда була здатна провести теракт у США, вона зробила б це у п’яту річницю подій 11-го вересня. Берґер більше занепокоєний можливими атаками в Європі та розширенням Аль-Кайди:

“У майбутньому стратегія Аль-Кайди полягатиме у створенні безпечних притулків не лише у районі афгансько-пакистанського кордону але в Іраку, Сомалі, можливо також у Дарфурі”.

На думку Берґера, Аль-Кайда має і уразливі сторони. Так, каже він, група робить стратегічну помилку, організовуючи теракти в яких гинуть цивільні мусульмани. Це, вважає Берґер, відвернуло чимало людей у мусульманському світі від Аль-Кайди і позбавило її масової підтримки.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG