Спеціальні потреби

Жителька Арізони готується підкорити Південний полюс


Жителька сонячної столиці Арізони, міста Фенікс, Елісон Лівайн готується здійснити подорож свого життя – пішки з вантажем, перетнувши шельфові льодовики, дістатися до Південного Полюса.

У 2002-му році Елісон Лівайн разом з чотирма іншими жінками спробували підкорити Еверест. Після двох місяців сходження, подолавши вісім кілометрів, через несприятливі погодні умови їм довелося облишити спробу, зупинившись на відстані лише у кілька сотень метрів. Елісон Ліван каже, що кожен такий похід – це школа виживання:

“Там ти не можеш дозволити собі бути зухвалим. Треба керуватися лише здоровим глуздом. Навіть якщо це означає – поступитися, коли ти вже майже досяг мети”.

Елісон виростала у безсніжному Феніксі, захоплюючись історіями про полярних дослідників Роберта Скотта і Рональда Емундсона та їхні експедиції до Південного Полюса на початку ХХ-го століття:

“Що штовхає мене у мої подорожі? Я відчуваю, що ми маємо обмежений час на цій землі, тому я хочу побачити кожну її частку. Я надіюсь стати першим вихідцем з Північної Америки, кому вдасться перетнути льодяний шельф Антарктики та на лижах і пішки дістатися до Південного полюса”.

З нею в експедицію відправляться також два чоловіки з Австралії та Канади, а також дві жінки з Норвегії та Нідерландів. Антарктида це фактично майже 14 мільйонів квадратних кілометрів криги. 98% її поверхні – крига, решта 2% – каміння. І це найхолодніше місце на землі з найважчими погодними умовами для людини на планеті.

162 сантиметри на зріст, вагою 55 кілограмів, Елісон буде тягнути сани з харчами та знаряддям по 15 годин на день протягом шести-восьми тижнів. А поки що вона тренується з автомобільними шинам на місцевих пляжах, симулюючи 70-кілограмові сани.

У цій засніженій пустелі нема де оку зупинитися, адже у цій частині земної кулі, окрім пінгвінів нічого не побачиш. Тому постійно треба тримати себе під контролем. Якщо підготуватися до фізичних навантажень ще можливо, до 45-градусного морозу – важко. Головне у таких умовах – тримати закритими всі частини тіла.

Елісон Лівайнкаже, що найбільше боїться холоду та обмороження. Якщо це станеться – доведеться зійти з дистанції.

У своїх попередніх пригодах Елісон ніколи не доводилося користуватися своїм медичним страхуванням. Вартість евакуації з Південного полюса – 300 тисяч доларів, і вона сподівається, що її страховій компанії не доведеться викладати такі гроші.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG