Спеціальні потреби

Економісти негативно оцінили діяльність уряду Януковича


Підсумки діяльності уряду Віктора Януковича та очікування від нового уряду. Опитування на таку тему провів Центр “Соціовимір”, з’ясувавши думку 25 провідних українських експертів-економістів. Як свідчать результати, переважна більшість експертів доволі негативно оцінюють півторарічну діяльність уряду Януковича.

Найбільше критики було висловлено щодо таких сфер, як боротьба з корупцією, детінізація економіки та відокремлення влади від бізнесу. Тут експерти практично одностайні – понад 90% опитаних виставили негативні оцінки.

Так само скромними названо досягнення уряду в стриманні інфляції, стабілізації цін на споживчі товари, комунальні послуги, енергоносії. Лише у двох напрямках експерти помітили позитив. Це зростання ВВП та зовнішньоекономічна діяльність. Якщо результати опитування перевести в шкільні “оцінки”, то уряд іспиту не склав, – каже голова правління Центру “Соціовимір”, директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран:

“Якби гіпотетично уряду Януковича довелось складати іспит перед основними професорами, потужним експертним середовищем, то за нашими результатами уряд Януковича отримав би двійку у всіх категоріях. Лише у двох напрямках та сферах діяльності – зовнішньоекономічній та зростання ВВП уряд отримав би трійку. Однак, щодо боротьби з корупцією, детінізацією економіки та відокремленням влади від бізнесу, то у цих напрямках Янукович просто не був би допущений до іспиту”.

При цьому, відповідаючи на запитання про причини рекордної інфляції в нинішньому році, експерти на перше місце поставили непрофесійність уряду Януковича і на друге – негативні тенденції у світовій економіці. Цікаво, що таку причину, як “деструктивні дії опозиції” вказали тільки 13% опитаних.

Який уряд спроможний поліпшити глобальну конкурентоспроможність економіки України? На думку більшості 36% експертів-економістів, з таким завданням здатен впоратись уряд Юлії Тимошенко, сформований коаліцією БЮТ+НУ-НС. Тільки 16% назвали оптимальним з економічного погляду уряд, сформований коаліцією в складі Партії регіонів і НУ-НС, і тільки 8% – уряд, очолений Януковичем. Водночас кожен п’ятий експерт вельми песимістично оцінює спроможність будь-якого уряду, сформованого на базі нової парламентської більшшості, поліпшити конкурентоздатність вітчизняної економіки.

Відповідаючи на запитання, який уряд спроможний зменшити мастштаби корупції в країні, 40% експертів також назвали уряд Тимошенко. Жоден експерт не вірить, що побороти корупцію може уряд, сформований Партією регіонів і НУ-НС.

Що ж до першочергових заходів, які має здійснити уряд, то на думку провідних експертів-економістів, це має бути подолання корупції, відділення бізнесу від влади, подолання контрабанди, зменшення податкового тягара на малий та середній бізнес.

Один з учасників опитування, директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський зазначає:

“Ми чітко бачимо, що мова йде про подолання корупції, відділення бізнесу від влади, подолання контрабанди. Це означає певний запит з боку експертів на інституційні реформи, а якщо говорити більш просто, це питання організації влади. Те, що ми сьогодні спостерігаємо, говорить про те, що організація влади як механізм, як режим вироблення і реалізації економічної політики відрізняється надзвичайно низькою ефективністю. Хто міг провести ці зміни – експерти відображають певний запит на зміну, я сказав би, політичних облич”.

XS
SM
MD
LG