Спеціальні потреби

Вступ до ЄС вигідний як для України, так і для Європи  (ВІДЕО)


У Вашингтоні завершується восьма щорічна конференція “Україна на шляху до зрілої державності ”. Цього року вона присвячена стосункам України та Європейського Союзу та відповідності України стандартам ЄС. Серед організаторів – Центр відносин “США - Україна”, Американська рада зовнішньої політики, Атлантична рада США, посольство України в Сполучених Штатах, Фундація “Україна – США” та інші.

На думку Радника з питань міжнародної політики БЮТ Григорія Немирі нещодавні вибори наблизили Україну до ЄС:

“Проведення чесних та справедливих виборів, які відповідають стандартам ОБСЄ, Ради Європи дало можливість Україні вже сьогодні зробити великий крок у наближенні до Європейського Союзу”.

На користь України працює і тої факт, що її громадяни та держава поділяють чимало спільних культурних цінностей з країнами Європейського Союзу. За словами колишнього міністра закордонних справ Бориса Тарасюка, це – повага до прав меншин, етнічна толерантність, політика добросусідства та прийняття на себе відповідальності у забезпеченні регіональної безпеки:

“Україна є більше постачальником, ніж споживачем безпеки в Європі, беручи участь у всіх миротворчих місіях на Балканах, будучи одним з найбільших партнерів та навіть гарантом у вирішенні придністровської проблеми”.

З метою відповідальності політичним критеріям, учасники говорили про необхідність судової реформи, скасування депутатської недоторканності, гармонізації українського законодавства з європейським. Загалом, Україна має досягти такої ситуації, коли політична стабільність залежатиме не від особистих домовленостей політиків, а базуватиметься на юридичних та державних інституціях.

Радник з питань зовнішньої політики Партії регіонів Костянтин Грищенко зазначив:

“Ми не мусимо мати ситуацію, коли політична сила, що взяла гору у виборах, потім нав’язує країні міністрів, голів департаментів, які ніколи не отримали прямого голосу довіри від людей”.

Але найбільший виклик полягає у досягненні ринкової економіки з рівними та прозорими умовами для всіх учасників. І в першу чергу у галузі енергетики, – каже координатор енергетичного меморандуму “Україна – ЄС” Олександр Тодійчук:

“Для російських компаній створили комфортні умови, коли до 80% в нафтовій галузі працює російських компаній. Це і економічно зменшує конкуренцію і політично створює дисбаланс на території України”.

Заступник держсекретаря США Дейвид Креймер зазначив, що і країни ЄС, 80% газу до яких постачається через територію України, і Сполучені Штати готові допомагати Україні у збільшенні енергетичної незалежності:

“Звичайно, США не можуть надіслати газ чи нафту до України. Якщо говорити серйозно, то ми підкреслюємо важливість ефективного використання енергії, диверсифікації та вилучення з процесу посередника”.

Олександр Тодійчук: “Одним з перших завдань нового уряду має бути відновлення гарантії енергопостачання та максимальне збереження цін. І ЄС, і США готові підтримати Україну в діалозі з Росією щодо послідовного переходу за графіком на ринкові ціни. Це корисно і для Росії, тому що вона отримає економічний ефект, правда втратить певні політичні важелі”.

Всі учасники погодилися, що виконання Україною критеріїв ЄС, вигідно насамперед для самої України. На думку заступника міністра МЗС Андрія Веселовського якомога швидший вступ України до ЄС – також в інтересах самого Європейського Союзу:

“По-перше, це збільшує територіальний, економічний та демографічний потенціал ЄС. По-друге, це дає сильний європейський сигнал Росії. По-третє, це підтримує позитивні тенденції у Чорноморському регіоні та за його межами. Вичікування – це хибний шлях у глобальному світі. Якщо ви не поширюєте своїх кордонів, інші поширюють свої кордони за ваш рахунок”.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG