Спеціальні потреби

Війна перебуває в критичному моменті – держсекретар Блінкен у Києві


Держсекретар США Ентоні Блінкен відвідав Маріупольський державний університет "в екзилі". Київ, 14 травня 2024 р. Фото: Brendan Smialowski/Reuters
Держсекретар США Ентоні Блінкен відвідав Маріупольський державний університет "в екзилі". Київ, 14 травня 2024 р. Фото: Brendan Smialowski/Reuters

Війна в Україні перебуває “у критичному моменті”, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен під час виступу у Національному технічному університеті України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”.

Блінкен коментував російський наступ, що триває у ці дні довкола Харкова та, як сказав посадовець, підтримується північнокорейськими боєприпасами, іранськими безпілотниками та зброєю із китайських компонентів.

Американський дипломат заявив, що США завжди будуть за Україну та її право захищатися, цитує посадовця ВВС. Він додав, що Росія буде змушена заплатити за відновлення України й завдану їй шкоду.

Блінкен наголосив, що українці завадили Путіну реалізувати його мету – “стерти Україну з карти” світу.

"Мобілізаційні рішення складні, але необхідні"

Мобілізаційні реформи в країні держсекретар США назвав “важкими, але необхідними”.

Україна буде повністю інтегрована у євроатлантичний простір
Ентоні Блінкен

Він наголосив, що “люди з кожного регіону, кожної громади, кожної інституції виступили вперед, щоб служити” в армії України у час війни.

“З нашою підтримкою український народ може і здобуде своє бачення майбутнього. Це буде вільна, незалежна, демократична країна, повністю інтегрована у євроатлантичний простір”, – сказав Блінкен.

Ви не одні. США з вами з першого дня
Ентоні Блінкен

Він також додав:

“Ви не одні. США - з вами з першого дня [війни – ред.], ми сьогодні з вами, і будемо з вами, поки безпека, суверенітет України будуть гарантовані. І ми – не єдині ваші друзі, десятки країн з усього світу не лише вболівають за Україну, але і допомагають їй досягти цілей”.

І американці, і українці хочуть одного – безпеки та стабільності, каже Блінкен.

"Ми робимо Україну ближчою до НАТО, – сказав Блінкен. – Максимально швидко, наскільки це можливо". Він також анонсував "нові кроки на підтримку України та кращу інтеграцію її в альянс" на саміті НАТО у Вашингтоні цього літа.

Як повідомляв Голос Америки, Ентоні Блінкен перебуває з візитом у Києві. Під час зустрічі із президентом Зеленським він висловив сподівання, що разом із партнерами Україні вдасться зробити наступні місяці “успішними” на полі бою. Блінкен також розповів, що частину зброї з оголошених напередодні у США пакетів допомоги Київ вже отримав, решта - в дорозі: “Усі ми захоплюємося вашою надзвичайною стійкістю, вашою витривалістю, вашою силою, вашим лідерством. І ми знаємо, що це складний час, але ми також знаємо, що допомога – в дорозі”.

Дивіться також:

Брифінг. З чим приїхав до Києва держсекретар США Блінкен?
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG