Спеціальні потреби

Байден підписав закон про заборону імпорту російського урану до США


У США планують замістити російський уран власним, зі штату Вайомінг. AP Photo/Robert Yoon
У США планують замістити російський уран власним, зі штату Вайомінг. AP Photo/Robert Yoon

Президент США Джо Байден підписав закон про заборону імпорту до США російського урану. Радник з питань нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що цей крок “відновлює лідерство Америки в ядерному секторі” на виконання багатосторонніх цілей, які США поставили перед своїми союзниками.

Закон забороняє імпорт низькозбагаченого урану, який використовується в ядерному паливі через 90 днів після набрання ним чинності.

Як повідомляв Голос Америки, Сенат США схвалив заборону імпорту урану з Росії, у тому числі, з метою “зупинити фінансування російської війни доларами”.

Більшість урану, який живить атомні станції США, імпортується. Близько 12% цього імпорту надійшло з Росії у 2022 році.

“Заборона імпорту російського урану дасть поштовх американській промисловості ядерного палива, ще більше позбавить російську військову машину коштів і допоможе відродити американське виробництво урану на десятиліття вперед”, – прокоментував закон сенатор Джон Баррассо.

Законодавці сподіваються на суттєвий внесок штату Вайомінг у забезпечення американських реакторів американським ядерним паливом. Очікується виділення 2,72 мільярда доларів США для збільшення внутрішнього виробництва уранового палива в країні.

Після вторгнення Росії в Україну у 2022 році США також заборонили імпорт російської нафти, газу та вугілля, а також намагалися встановити обмеження на те, скільки Москва може продавати нафти по всьому світу, нагадує видання The Hill.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG