Спеціальні потреби

Дмитро Кулеба доводить, що Росія не хотіла миру з Україною навесні 2022 року


Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба знову виступив з запереченням тверджень Росії та припущень деяких коментаторів, що Москва буцімто була готова до миру, але Київ відкинув мирну угоду.

...перспективи реального вирішення проблеми не було навіть віддалено.
Дмитро Кулеба

Український міністр назвав ті твердження частиною російських зусиль, аби, за його словами, “люди забули, що саме Росія розпочала повномасштабну війну в лютому 2022 року, а натомість зосередилися на переговорах наприкінці березня 2022 року”.

“Змістивши увагу, вони намагаються сказати всім: дивіться, Росія справді хотіла миру, це Україна відкинула його. Абсурд. Якби Росія хотіла миру, їй від самого початку взагалі ніколи не треба було нападати на Україну”, - каже міністр у відеозверненні поширеному в мережі X англійською.

Російський президент Владімір Путін на зустрічі з делегацією африканських лідерів у липні 2023 року показував папери, які він називав проєктом домовленості про мир і стверджував, що українська сторона перервала переговори.

“Так, це правда, що українська та російська делегації зустрічалися з перших днів вторгнення. Вони справді обговорювали шляхи його припинення, але позиції були настільки далекими, а російські вимоги настільки дивними, що перспективи реального вирішення проблеми не було навіть віддалено”, - підкреслив Дмитро Кулеба.

Він зауважив, що російська сторона відкидала навіть можливість зустрічі Путіна з Володимиром Зеленським для прямих переговорів.

Представники Москви постійно стверджують, що Росія хоче миру, але замовчують, що саме за наказом Путіна російські військові почали діяти на території України ще 2014 року, захопивши Крим, а в лютому 2022 року російська армія почала відкрите повномасштабне вторгнення в Україну.

Спроби переговорів України з Росією супроводжують майже всі понад 10 років російської війни, але досі домовленості з Москвою давали лише тимчасові перемир’я, які Росія використовувала для зміцнення на захоплених українських територіях.

Дискусії політологів

Одним з приводів для нового кола дискусій про українсько-російські переговори в середовищі західних політологів і коментаторів стала публікація в журналі Foreign Affairs 16 квітня під назвою “Переговори, які могли закінчити війну в Україні”.

Автори того дослідження Семюел Шарап, співробітник американського аналітичного центру RAND Corporation, і Серґей Радченко, професор історії, який працює в США.

Вони заявили, що хотіли з’ясувати зміст і значення переговорів України з Росією, які почалися майже одночасно з російським вторгненням в лютому 2022 року і тривали кілька місяців.

Шарап і Радченко визнають, що вони не можуть бути певними стосовно того, чи справді переговори, які відбувалися зокрема в Білорусі і в Стамбулі, могли привести до миру, але наголошують, що дані можуть бути уроками для майбутніх переговорів.

Але автори зазнали також критики, зокрема за те, що опоненти називають створенням враження буцімто Москва серйозно прагнула миру, а не просто домагалися капітуляції України, поєднуючи бойові операції і дипломатичні важелі.

Зокрема польський аналітик Даніел Шеліґовскі вказує на те, що така дискусія науковців - дослідників насправді може мати політичні наслідки.

“Поширена думка, що сторони були близькі до домовленості просто фальшива”, - наполягає він в дискусії.

Даніел Шеліґовскі підкреслює, що “ніколи не існувало жодної домовленості, яка могла б закінчити війну”.

“Українсько-російські переговори були ледве однією частиною більшої головоломки і лише узгодження цілого набору могло б покласти війні край. Оскільки переговори застрягли вже на одній частині головоломки, то дипломатичне закінчення війни насправді ніколи не було досяжним”, - стверджує він.

Слова Давида Арахамії про Бориса Джонсона

Російські джерела та промосковські коментатори активно використовують одне з висловлювань українського політика Давида Арахамії, учасника переговорів з росіянами в Білорусі і в Туреччині, де він згадав, що британський прем’єр-міністр Борис Джонсон підтримав готовість України захищатися.

Згідно з тими твердженнями Борис Джонсон під час його першого візиту до Києва на початку російського вторгнення 2022 року буцімто схилив українців до того, що вони не пішли на угоду з Москвою.

Джонсон згодом назвав ті твердження “нісенітницею”, а Арахамія заявив, що Росія навмисно спотворила його коментарі, щоб проштовхувати антиукраїнську пропаганду і виправдовувати російську агресію.

Звертаючи увагу на це знову український міністр Дмитро Кулеба назвав російські закиди про роль Бориса Джонсона “смішними”.

“Насамперед, кожен, хто хоч раз зустрічався з президентом Зеленським, знає, що він не та людина, яку можна змусити до якихось рішень. По-друге, оскільки процес переговорів між делегаціями тривав упродовж квітня і навіть травня, далеко після візиту Джонсона, то це справді руйнує ті твердження, чи не так? То хто насправді зруйнував можливість миру? Чи це був Борис Джонсон, чи Володимир Зеленський? Цю людину звати Путін. Він руйнує мир в Україні більше десяти років, спочатку окупувавши Крим і частину Донбасу в 2014 році, потім перешкоджаючи Мінському і Нормандському мирним процесам, потім розпочавши повномасштабну агресію, а потім відмовляючись її припинити. Тому війна триває”, - сказав Дмитро Кулеба.

Український міністр заявив на останок: “Лише разом ми зможемо зупинити Росію та покласти край її агресивним планам щодо решти Європи. Щоб це сталося, продовжуйте підтримувати Україну і не купуйтесь на російську брехню”.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG