Спеціальні потреби

Соціалістичній партії України не вистачає 60 тисяч голосів


Партія регіонів затримує підрахунок голосів, аби шляхом фальсифікацій протягти соціалістів до парламенту. Такі підозри висловили БЮТ та НУНС, закликавши правоохоронні органи не допустити ревізії результатів виборів.

Партія регіонів підробляє результати виборів, щоб протягти до Верховної Ради своїх вірних союзників по коаліції – соціалістів. Як підозрюють у помаранчевому таборі, саме цим викликане затягування з підрахунком голосів на Сході. На думку представника НУНС Миколи Оніщука, повільне надходження протоколів з деяких округів спричинене не самими тільки організаційними проблемами:

“Ми не виключаємо, що у ряді випадків ця ситуація може бути використана з метою впливу на остаточні результати виборів, особливо маючи на увазі, що ряд політичних партій перебуває в критичній межі. І я не виключаю, що можуть бути присутніми мотиви, пов’язані саме з намаганням провести Соціалістичну партію України до парламенту”.

На прес-конференції представник НУНС пригрозив судовим реагуванням на кожен факт затримки на дільницях і висловив сподівання, що попередні підсумки виборів вдасться встановити вже до кінця сьогоднішнього дня.

Своєю чергою, Блок Юлії Тимошенко закликав Центрвиборчком та правоохоронні органи вдатися до негайних заходів, аби припинити процес фальсифікацій. Членів комісії повально підкуповують і змушують переписувати протоколи, – стверджує представник БЮТ Микола Томенко. На брифінгу бютівець перелічив номери округів у Криму, Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Луганській, Миколаївській, Одеській областях, на Буковині, а також у столиці, де, за інформацією блоку, відбувається ревізія результатів голосування. Волевиявлення громадян намагаються спотворити на користь Соцпартії, – заявив Томенко. Як він нагадав, наразі соціалісти для подолання трьохвідсоткового бар’єру не добирають кількох сотих відсотка, або 60 тисяч голосів:

“Ситуація щодо пошуку всією нинішньою коаліцією 60 тисяч голосів за Соцпартію набрала загального характеру. Я думаю, велика честь, щоб уся країна чекала, поки коаліція назбирає 60 тисяч голосів для Соціалістичної партії України”.

Політичну ж відповідальність за спроби фальсифікацій БЮТ покладає на Партію регіонів. Блок оприлюднив заяву у якій мовиться:

“Псевдопроходження СПУ до Верховної Ради дає регіоналам єдиний шанс сформувати коаліцію та утриматися при владі”.

А тим часом Соціалістична партія на заяву БЮТ відреагувала власною. Соціалісти звинуватили Блок Юлії Тимошенко у спробі тиснути на Центрвиборчком. На думку СПУ, Тимошенко боїться Мороза і через те намагається перешкодити його проходженню в парламент. Адже це “нівелювало б роль БЮТ як лідера дострокових виборів, здатного диктувати умови формування більшості й уряду”, – мовиться в заяві СПУ. Як твердять соціалісти, саме вимога прискорити обробку протоколів веде до фальсифікацій, а відтак саме Блок Тимошенко намагається спотворити результати волевиявлення громадян. У своїй заяві Соцпартія закликала БЮТ спокійно дочекатися підсумків офіційного підрахунку голосів.

А між тим у Центрвиборчкомі прогнозують, що СПУ таки не зможе подолати трьохвідсоткового бар’єра. Про це сьогодні заявила журналістам заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна. За її словами, наразі спостерігається від’ємна динаміка підтримки цієї політичної сили, і соціалісти дедалі віддаляються від заповітних прохідних трьох відсотків.

Водночас уже стало відомо про чотири кримінальні справи, порушені щодо затримки даних голосування. Як повідомив сьогодні на брифінгу виконувач обов’язків голови СБУ Валентин Наливайченко, випадки підкупу членів комісій та фальшування результатів виявлено в Маріуполі та на Одещині. Разом з тим як він запевнив, “СБУ та Генпрокуратура мають всі можливості, щоб не дати спотворити результати виборів”.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG