Спеціальні потреби

На Одещині найбільшою проблемою були недоліки у списках


Найбільше голосів підтримки в Одеській області одержала Партія регіонів. На другому місці, з великим відривом, Блок Юлії Тимошенко, далі Соціалістична партія. Порушення у день голосування були, але підстав для скасування результатів немає. Про це повідомив керівник інформаційно-аналітичного відділу Одеської обласної організації Комітету виборців України Олег Константінов.

У день голосування від різних політичних сил надходили повідомлення про різноманітні, в тому числі, навмисні порушення виборчого законодавства. Зокрема, активісти КПУ зафіксували кілька спроб підкупу виборців в день голосування у райцентрі Ананьїв, Одеської області (136 виборчий округ). Зафіксовані факти недопущення на виборчі дільниці спостерігачів від Блоку Юлії Тимошенко.

Однак найважливішою проблемою цьогорічної виборчої кампанії назвав недоліки у списку виборців одеський міський голова Едуард Гурвіц:

“Ми створили у кожному районі міста групи, які мали покращити якість списків виборців, але поки в країні не буде електронного реєстру виборців будь-яка робота у цьому напрямку не матиме успіху. Сьогодні списки роблять за допомогою амбарних книжок та за участю працівників паспортних столів, які досить часто роблять переклади даних з помилками. Як наслідок, одне прізвище у різних варіантах з’являється у списках. Помилки роблять і в іменах, даних про місце народження. Можете собі уявити, що помилок таких безліч. Навіть попри те, що ми намагалися їх виявити і виправити, слід визнати той факт, що списки виборців в країні ненайкращі”.

Міський голова відзначив, що міська влада зробила все можливе і для недопущення використання під час підготовки до виборів і у день голосування в Одесі адміністративного ресурсу.

Побоювання мера Одеси розділив і голова обласної організації Комітету виборців України Анатолій Бойко:

“За оцінкою КВУ найбільшою проблемою був стан списків виборців і компетентність членів виборчих комісій. Стан списків ми оцінюємо як критичний і гірший, ніж 2006-го року”.

Серед наявних проблем на прес-конференції в Одесі були названі порушення процедури відкриття дільниць, проблеми з доступом спостерігачів на виборчі діяльності, випадки відмови у наданні інформації журналістам, нестача, або перебільшення кількості бюлетенів для голосування на дільницях. Зафіксовані факти агітації і порушення виборчого законодавства.

Голова обласної організації Комітету виборців України зазначив: “Ми не маємо підстав твердити про скоординовану кампанію фальсифікації виборів з боку будь-якої політичної сили. Органи МВС здійснювали належне спостереження за дотриманням громадянського порядку під час голосування”.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG