Спеціальні потреби

Пайфер: Українським політикам слід шукати компроміси  (ВІДЕО)


Стівен Пайфер – старший радник Програми з Росії та Євразії Центру із стратегічних та міжнародних досліджень. До цього він понад 25 років працював у Державному департаменті США. І два роки з них – з 1998-го по 2000-ий – на посаді посла США в Україні. Досвідчений знавець регіону, Пайфер поділився з “Голосом Америки” своїм баченням передвиборчої ситуації в Україні та сподіваннями щодо поствиборчого розвитку країни.

Колишній посол Сполучених Штатів в Україні Стівен Пайфер переконаний, що парламентські вибори 2007-го року не будуть затьмарені високим рівнем фальсифікацій. Партії уважно стежать за діями один одного, а за процесом взагалі слідкуватиме велика кількість спостерігачів:

“Я думаю, що якщо буде якесь велике порушення, про нього зразу ж стане відомо”.

Експерт каже, що найбільший виклик на учасників виборчого змагання чекає після його завершення:

“Важливо, щоб Україна провела ці вибори, швидко сформувала коаліцію у Верховній Раді та новий уряд. Три-чотири місяці поствиборчого маневрування матимуть негативний ефект для України”.

На думку колишнього посла, продовження політичної нестабільності не лише відволікає партії від їх основного завдання – розвитку країни, але й має великий шанс негативно позначитися на економіці. Хоча зараз економічний ріст відбувається швидкими темпами, так триватиме не завжди:

“У певний момент політична нестабільність позбавить країну можливості економічного зростання”.

Аби цього не трапилося, українським політикам треба менше концентруватися на особистостях, а більше – на програмах дій. А також – навчитися знаходити компроміси.

“Є певні принципові моменти щодо яких не можна йти на компроміс. Але в деяких моментах треба зближувати свої позиції, а інколи навіть погоджуватися з протилежною позицією. У політиці не треба вигравати щоразу, достатньо 75%”.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG