Спеціальні потреби

Рада прийняла рішення про скасування депутатських пільг


Члени Верховної Ради п’ятого скликання підтримали сьогодні скасування депутатських пільг і недоторкності. Таке рішення вони ухвалили на сесії, яку опозиція і президент називають нелегітимними. Детальніше про ситуацію в Україні у розмові Ігора Гулявого із київським кореспондентом Русланом Дейниченком.

ІГ: Руслане, напередодні міністр юстиції Олександр Лавринович заявив, що дострокових парламентських виборів не буде, якщо в залі збереться 300 депутатів. Чи вдалося це коаліції?

РД: Коаліції не вдалося цього зробити. У залі зареєструвалося 262 депутати від коаліції. Опозиційні фракції проігнорували засідання. Отже жодних юридичних перешкод для позачергових виборів сьогодні не виникло.

ІГ: Рада ухвалила закон, яким позбавила недотоканості депутатів і президента. Коли можуть запрацювати ці норми?

РД: Це рішення підтримали одноголосно, але вступить в дію воно не скоро. Ухвалений документ вони направили до Конституційного суду. Причому рішення скасувало не лише недоторканність, але й пільги. Зокрема парламентарі позбавили себе двох місячних окладів на лікування, а також права на отримання житла або компенсації його вартості для некиян. Також депутати скасували право на безкоштовний проїзд в усіх видах транспорту для членів парламенту.

Багато оглядачів називають це рішення передвиборчим популізмом, адже закони має підписувати президент. А глава держави сказав напередодні, що він підтримує ідею скасування недоторканності, але вважає Раду нелегітимною, а відтак не підписуватиме жодних рішень.

ІГ: Якщо жодне рішення Ради фактично не має шансів вступити в дію, навіщо це засідання потрібне коаліції?

РД: Депутати від коаліції, та зокрема спікер Мороз вважають, що Рада легітимна до того часу, поки на засідання не збереться новий парламент. Адже, якщо парламентські вибори не відбудуться, то, за логікою олександра Мороза, країна не може залишатися без паарламенту. Очевидно коаліція не виключає, що вибори можуть не відбутися, або будуть зірваними і тому хоче бути готова до такого варіанту розвитку подій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG