Спеціальні потреби

Минула друга річниця урагану Катріна


Минуло два роки з часу, коли ураган Катріна налетів на побережжя Америки затопивши 80% міста Новий Орлеан. Процес відбудови виявився повільним та непростим. 160 тисяч виселених мешканців міста ще й досі не повернулися до своїх домівок.

Друга річниця урагану знову привернула багато уваги до Нового Орлеану – міста, що найбільше постраждало від стихії. Кандидати в президенти США у ці дні навідуються до найбільш постраждалих районів і намагаються отримати певні політичні дивіденди від цього.

Адміністрацію Буша часто критикували за недостатню швидку реакцію на стихію. Цього тижня Джордж Буш здійснить свій 13-ий візит в Новий Орлеан за два роки. З федерального бюджету виділили мільярди доларів на відбудову міста, включаючи сім мільярдів лише на спорудження системи захисту міста від паводків. Конгрес тим часом розглядає законопроект про виділення додаткових майже двох мільярдів доларів на укріплення дамб навколо міста.

Президент Джордж Буш: “Ми робитимемо все, що потрібно і так довго як знадобиться, щоб допомогти жителям міста відбудувати свої громади і своє життя”.

Три головні претенденти від Демократичної партії на посаду єдиного кандидата на президентських виборах цього тижня також побували у Новому Орлеані, обіцяючи прискорити надання допомоги.

Одним із нах був Барак Обама: “Люди зробили все можливе, щоб повернутися додому і відновити своє життя. Але залишаються ті, хто не отримав достатньо допомоги. Як наслідок – проблеми у місті лише зовні виглядають вирішеними”.

Майже 1800 людей загинуло у результаті урагану Катріна, сотні тисяч були евакуйовані. Будинок Елойда Единбурга був зруйнований, але він, як і багато інших, все ж вирішив залишитися:

“Я не мав уявлення що зі мною буде далі. Я просто почав поволі відбудовувати дім і сподівався поволі з цього виплутатися”.

Кадри затопленого міста і виселених людей нагадують про те, яке нещастя може принести стихія людям. Тож для чого повертатися у небезпечні райони? На це запитання мешканка Нового Орлеану Мерлін Джозеф має просту відповідь:

“Тому що це рідний дім, кращого від нього не існує”.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG