Спеціальні потреби

У Миколаєві відкрили пам’ятник В’ячеславу Чорноволу 


У Миколаєві відкрили пам’ятник засновнику Народного Руху України, колишньому політичному в’язню В’ячеславу Чорноволу. Це вже четвертий в Україні пам’ятник відомому громадському діячеві, який загинув у автокатастрофі за дотепер не з’ясованих обставин.

Дотепер у Миколаєві було лише погруддя Чорновола біля приміщення обласної організації Народного Руху України. Місцеві рухівці неодноразово порушували питання про необхідність відкриття ще і пам’ятника. Міська влада врахувала ці пропозиції і відтепер гранітний пам’ятник Чорноволу височіє практично в центрі Миколаєва. І це не випадково. В’ячеслав Максимович багато разів був гостем обласного центру і активно сприяв розвитку національно-демократичних організацій на Півдні України. Як от на перших виборах Президента України його офіційною довіреною особою в Одесі був нинішній мер міста Едуард Гурвіц.

На відкриття пам’ятника приїхали не лише рухівці з Одеси і Кіровограда, але і керівники обласної та міської влади, група народних депутатів України, лідер НРУ Борис Тарасюк.

Миколаївський міський голова Володимир Чайка у своєму виступі на урочистій церемонії сказав, що відкриття пам’ятника Чорноволу є історичною подією. На його думку, це є крок до злагоди цілої України.

Голова Християнсько-Демократичного Союзу, народний депутат України Володимир Стретович особисто знав засновника і багаторічного керівника Народного Руху України:

“Я відчував пульс і дух цієї людини. Він жив Україною. Він жив її майбутнім. Він весь час говорив про необхідність соборної України. Сьогодні він приходить в Миколаїв і залишається тут назавжди у граніті, щоб своїм суворим поглядом запитувати кожного з нас, що ми зробили, аби Україна була велика, єдина, соборна, незалежна, суверенна, справедлива і затишна була для кожного”.

Володимир Степанович запевнив, що боротьба за Україну омріяну В’ячеславом Чорноволом триватиме.

Лідер Миколаївської обласної організації Народного Руху України Юрій Діденко поділився з присутніми спогадами про свої неодноразові зустрічі з В’ячеславом Чорноволом:

“Він поклав життя і загинув у боротьбі. І сьогодні він об’єднав нас всіх на цій маленькій площі. На жаль, доля українців непроста. Така ж непроста доля була у В’ячеслава Чорновола”.

Виступ народного депутата України Тараса Чорновола присутні зустріли вигуками “Ганьба” і “Зрадник”.

Чимало з присутніх на урочистостях висловлювали сподівання, що обрана на виборах 30 вересня Верховна Рада України призначить нове керівництво Генеральної прокуратури України здатне довести до завершення розслідування причин загибелі В’ячеслава Чорновола.

XS
SM
MD
LG