Спеціальні потреби

БЮТ називає соцполітику уряду Януковича парадоксальною


Блок Юлії Тимошенко вказує на парадокси у соціальній політиці уряду Януковича. З одного боку, уряд озвучив щедру обіцянку збільшити допомогу на народження дітей: другої – до 25 і третьої – до 50 тисяч гривень. З іншого – недоплачує передбачену чинним законом допомогу на народження першої дитини. Як нагадав екс-віце-прем’єр із соціальних та гуманітарних питань Микола Томенко, сума допомоги на дитину, за законом, прив’язана до розміру прожиткового мінімуму. Якщо виконувати закон, то ця допомога має сьогодні становити 10,5 тисяч гривень, а не 8,5 тисяч, які виплачують насправді.

Екс-віце-прем’єр уряду Тимошенко наголосив і на іншому парадоксі. Ще недавно уряд Януковича відмовився виконувати рішення Конституційного Суду про відновлення соціальних виплат, посилаючись на відсутність коштів у бюджеті. Проте з початком виборів заявив, що суттєво підвищить заробітні плати і пенсії. Томенко запитує де візьмуть гроші на підвищення, якщо їх нема навіть на існуючі, гарантовані законом виплати:

“Один із ключових соціальних парадоксів уряду Януковича є те, що до виборів у бюджеті не було жодної копійки на реалізацію соціальних програм і соціальних пільг. Пам’ятаєте, після рішення КС для того, щоб виконати всі закони, які були призупинені, треба було, за оцінками уряду, заплатить 67 млрд гривень. І тоді прем’єр і перший віце-прем’єр сказали, що це соціальний популізм, грошей цих не існує в природі і ніхто їх виплачувати не збирається. Тепер наші експерти проаналізували, що вартість передвиборчих обіцянок Партії реґіонів щодо соціальних виплат становитиме близько 60 млрд гривень. У мене виникає питання: якщо немає жодної копійки в бюджеті і уряд не може навіть почати виплату пільг, яка складає 67 млрд гривень, то де через три місяці знайдеться ще 60 млрд гривень?

Очевидним парадоксом є те, що уряд сьогодні обіцяє фантастичні соціальні виплати і не виконує тих, що передбачені чинним законодавством”.

На думку Томенка, усі суб’єкти виборчого процесу зобов’язані пояснити, за рахунок яких коштів вони збираються реалізувати свої передвиборчі обіцянки у соціальній сфері. Бютівець пропонує також виборцям звертати увагу на те, чи з’явилася та чи інша обіцянка лише під час виборів, чи це був давній проект. Бо за його словами, упродовж останніх двох років опоненти нещадно критикували соціальні ініціативи БЮТ і не голосували за них у парламенті. Проте з початком виборів усі ці ідеї стали дуже модними, каже Томенко, і сьогодні обіцянки, за які Блок Юлії Тимошенко називали популістським, лунають з усіх боків.

Інше за темою

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG