Спеціальні потреби

Мороз закрив сесію Верховної Ради 5-го скликання 


В Україні закрили сесію Верховної Ради 5-го скликання. Тепер політики дискутують, чи відкриється наступна сесія восени, як обіцяв спікер Мороз, чи робота парламентарів продовжиться вже після виборів з новими членами ради.

До останнього моменту депутати точно не знали, чи закриє спікер Мороз сесію і чи відпустить їх на канікули. Коаліція, яка в період політичної кризи демонструвала дива працездатності, збираючись на сесійні засідання навіть у свята, сьогодні чекала, чи прозвучить у Раді гімн. Зранку Олександр Мороз дав можливість депутатам висловитися про те, як вони оцінюють ситуацію в країні та перспективу перевиборів. Його соратники соціалісти були найбільш критичними на адресу президента. Зокрема Іван Бокий зазначив:

“Перевибори парламенту задумані, як порятунок для президена, у якого надто прискорено спадають штани, себто довіра людей. І ці вибори мають послужити початком другої президентської кампанії Ющенка. На це вказують і абсолютно пусті, давно зексплуатовані, і вже, до речі, частково втілені в проекті змін до Конституції ініціативи із скасування депутатської недоторканості, які, проте, хитро не зачіпають недоторканості головної дійової особи – самого президента”.

Олександр Мороз в цей час поїхав до Януковича, радитися, чи є варіант сесію не закрити і оголосити насутпне засідання після невеликої перерви – 16 липня. Саме такий варіант соціалісти обгворювали в кулуарах. Однак, такі плани Мороза регіонали не поділяли. Відтак, гімн України у сесійній залі парламенту, легітимність якого ставить під сумнів опозиція та президент, таки пролунав.

Тепер питання, чи зберуться депутати у цьому складі у вересні, як про це оголосив Олександр Мороз. Тоді у розпалі буде виборча кампанія, до того ж і результативних рішень цей парламент ухвалити вже не зможе, враховуючи позицію президента, який ветуватиме ухвалені закони, не визначюи легітимності Верховної Ради.

В останній раз Мороз також не зміг провести пропоновані зміни до Конституції. Їх не підтримали його союзники по коаліції, заявивши, що над цим питанням має працювати конституційна комісія і вся процедура має бути витримана.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG