Спеціальні потреби

У США відбулися фінальні змагання зі спелінгу


На відміну від української, в англійській мові слова дуже рідко як чуємо, так і пишемо. І це, звичайно, велика біда для американських школярів. Але для деяких з них – справжній виклик. Щорічно у Вашингтоні відбувається фінал змагання зі спелінгу. Це англійське слово означає вимовляння слів по літерах. Цього року в Національному змаганні зі спелінгу, емблемою якого є бджілка, взяли участь майже 300 найкращих школярів зі Сполучених Штатів та з-закордону.

Це змагання триває вже понад 80 років. І щороку стає все популярнішим. Його фінал навіть транслюють у прямому ефірі по телебаченню. Деякі школярі беруть участь в цих змаганнях кілька років поспіль та стають справжніми професіоналами з правопису.

А найбільші емоції відчувають, безперечно, батьки учасників. Для яких це перетворюється у сімейну подію. Організатори роблять велику роботу в тому, що цілі родини відчувають себе бажаними на цих змаганнях. Деякі батьки визнають, що їхні діти вже давно переверши їх у вмінні грамотно писати.

Аби потрапити до фіналу, учасники мають виграти місцеві та регіональні змагання. Деякі таким чином стають місцевими знаменитостями. Переможець отримує чималий приз – 35 тисяч доларів, а також п’ять тисяч на рахунок для майбутньої оплати навчання в університеті. А всі інші – нових друзів та задоволення.

Цьогорічним переможцем став 13-річний хлопець з Каліфорнії. Еван О'Дорні переміг, орфографічно правильно вимовивши слово ''Серрефайн''. У перекладі цим словом називають маленькі медичні щипці, які використовують для того, аби стиснути кровоносну судину. Друге місце в змаганнях посів Нейт Ґартке, студент з Канади. Загалом же в змаганнях взяло участь 286 хлопців та дівчат з усіх куточків США, а також інших англомовних країн.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG