Спеціальні потреби

МЗС прагне покращити процес отримання віз в Україні


Українське зовнішньополітичне відомство незадоволене тим, як консульства деяких європейських держав ставляться до громадян, що звертаються за візами. Міністр закордонних справ Арсеній Яценюк заявив, що його відомство підготувало низку пропозицій для того, щоб зробити процес отримання українцями віз не таким забюрократизованим і принизливим.

Довгі черги, забюрократизовані процедури, зверхнє ставлення – з такими проблемами доводиться стикатися багатьом українським громадянам, які зверталися за вїздними візами закордон. Чи не найскладніша ситуація у консульствах країн Європейського Союзу, вважають в українському МЗС.

Керівник МЗС, як і громадяни, незадоволений тим, як посольства та консульства деяких європейських країн ставляться до українців, розглядаючи їхні документи. Як приклад, він наводить випадок, коли учасників дитячого хору із Харкова змусили співати під вікнами консульства, щоб довести, що вони справді ті, за кого себе видають. Подібних випадків більше не буде, обіцяє міністр. Він береться домогтися зміни процедур оформлення віз для українців.

Вже з літа МЗС запроваджує цілодобовий кол-центр. Туди громадяни зможуть скаржитися на будь-яке неналежне ставлення з боку консульств іноземних держав. За словами Яценюка, МЗС прийматиме телефонні дзвінки як від громадян, які перебувають за межами України, так і людей, які звертаються в Україні до іноземних посольств за видачею віз:

"Якщо український громадянин з об’єктивних причин не може отримати візу у відповіднму посольстві і якщо є певна проблематика з діяльністю консульської установи на території України, МЗС буде на постійному зв’язку і виходитиме на контакт з консульською установою для якнайшвидшого вирішення проблеми".

МЗС планує запровадити спеціальні номери, щоб в разі виниклення проблем, громадяни мали можливість дзвонити і з поза меж країни. Так само інформацію та запитання можна буде надіслати з інтернет-сторінки відомства.

МЗС вже узагальнило найпоширеніші скарги та нарікання і разом із консульствами країн ЄС планує розробити єдиний уніфікований порядок розгляду документів українських громадян. Яценюк назвав бажаним розширення консульстького представництва країн Євросоюзу.

Крім того міністр вважає недоцільним використаня посольствами деяких країн фірм-посередників. Адже це означає, що візові послуги для громадян обходитимуться дорожче. Нині декілька країн ЄС передали обробку заяв українців індійській компанії. Отже до визначених угодою 35 євро додається оплата послуг посередника. У МЗС не бачать для цього достатніх юридичних підстав.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG