Спеціальні потреби

Згуровський: Україна має умови для потужного розвитку 


У Вашингтоні цими днями перебуває ректор Національного технічного університету України Михайло Згуровський. В Інституті Кеннана він виступить з промовою на тему "Життєздатний розвиток і поточна ситуація в Україні". Детальніше про плани та очікування колишній міністр освіти розмовляв із Андрієм Годованцем.

АГ: Пане Михайле, яка мета вашого візиту у США?

МЗ: Я матиму доповідь в Інституті Кеннана, це моя професійна діяльність. Доповідатиму про нові результати глобального моделювання сталого розвитку. Ці результати були отримані внаслідок досліджень, які проводили наші науковці спільно із університетом Мінесоти. І їх можна використати для покращення стратегії розвитку будь-якої країни.

Насамперед слід зрозуміти, що економіка, екологія та розвиток будь-якого суспільства залежать від тих загроз, які зараз з’явилися. Це і глобальні хвороби, такі як СНІД чи туберкульоз, це і корупція, і викиди вуглецю, які зумовлюють глобальне потепління, і структурні демографічні зміни. Якщо сукупно врахувати ці фактори і провести розрахунок, то можна визначити показники економічного суспільного розвитку як на найближчий час, так і на 15 – 20 років. Спираючись на це, можна визначити оптимальну стратегію розвитку як окремої країни, так і сукупності країн та регіонів світу.

АГ: Тобто, Ви доповідатимете про те, як ці зміни вплинуть на економіку України?

МЗ: Я робитиму фокус на Сполучених Штатах та Україні. Сподіваюся, що слухачам буде цікаво ознайомитися з тим, на якому місці перебувають США у світовому баченні і у світових рейтингах. Завдяки чому вони займають те місце, яке дало змогу визначити глобальне моделювання. І що очікує як США так і Україну через 5 – 10 років.

АГ: Що ж, на вашу думку, очікує Україну?

МЗ: На мій погляд, незважаючи на сьогоднішню кризу, Україну очікує економічний розвиток, у зв’язку з тим, що цей розвиток визначатиме людський потенціал, а Україна в цьому плані справді має великий ресурс. Визначатимуть майбутнє і певні геополітичні умови, які також є сприятливими, і географічне положення як транзитної країни, що також їй допомагатиме, та багато інших чинників. Тому Україні важливо подолати проблеми сьогоднішнього дня, що займе декілька років, і перейти до сталого, досить потужного розвитку, для чого є всі передумови.

АГ: Повернімося до подій в Україні, чому, на ваш погляд, президент наполягає на повторних виборах?

МЗ: Після Помаранчевої революції Україна отримала велику цінність – український народ став гравцем, почав приймати рішення в долі держави, а політичні партії стали на службу народу. І вони перебували у певному балансі, конкуруючи між собою. Як тільки почалося порушення цього балансу, знову з’явився ризик повернутися до моделі з централізованою системою управління, що за визначенням призводить до деградації. Президент відчув ці ризики і спробував зупинити цю тенденцію.

XS
SM
MD
LG