Спеціальні потреби

Рада погодиться на парламентські та президентські вибори


Верховна Рада прийняла постанову про проведення дострокових виборів. За неї проголосували 235 депутатів від правлячої коаліції. Документ передбачає одночасне переобрання як нинішнього складу парламенту, так і президента.

Рада доручила Кабміну профінансувати виборчу кампанію, а ЦВК – своєчасно підготуватися до її проведення. Хоча для того, щоб перегони відбулися потрібно внеси зміни як до виборчого законодавства, так і до Конституції. Для цього необхідно 300 голосів – отже опозиція має повернулася до Ради і проголосувати за ці закони. Оскільки внесення правок до Конституції – тривалий процес, то вибори, за задумом правлячої коаліції, можуть відбутися вкінці року. Спікер Олександр Мороз заявив:

“Ми приймаємо постанову, яка передбачає можливість таких виборів укінці листопада – на початку грудня. Адже за Конституцією вибори можна провести не менше, ніж через 90 днів після того, як відкривається таке право. А це право відкривається внесенням відповідних змін до Конституції, які ми можемо внести за процедурою не раніше 2-7 вересня”.

Це означає, що вибори мають відбутися не пізніше 9 грудня нинішнього року. Для багатьох рішення парламенту виявилося несподіваним. Адже раніше правляча коаліція категорично відкидала ймовірність виборів без вердикту з цього приводу Конституційного Суду. Таким кроком більшість демонструє, що вона начебто готова до компромісу із президентом. І окреслює його межі.

Втім нинішня опозиція поки що не оцінила таких поступок. Лідер “Нашої України” В’ячеслав Кириленко заявив, що його політична сила не визнає цього голосування парламенту. Адже вважає його нелегітимним після того, як президент оприлюднив Указ про його розпуск. За його словами, опозиція готується до виборів 24 червня. Саме така дата зазначена в Указі глави держави.

Президент поки що не коментував ініціативи парламенту. Однак, виступаючи минулих вихідних на мітингу прихильників опозиції в Києві, Віктор Ющенко також висловив переконання, що голосування відбудеться у червні. Він закликав об’єднатися в єдиний список прихильників Блоку Юлії Тимошенко, “Нашої України” та Народної самооборони. Правляча коаліція скритикувала рішення глави держави взяти участь в опозиційному мітингу.

XS
SM
MD
LG