Спеціальні потреби

Як може позначитися криза на економіці України?  (ВІДЕО)


Західні бізнесмени та експерти активно обговорюють українську кризу. Відсутність політичної стабільності в Україні призводить до того, що країна та українці втрачають мільйони доларів, які могли б прийти в економіку, вважають представники західних дiлових кiл. Президент Американсько-української бізнес-ради Морґан Вільямс вважає, що політики та урядовці не приділяють достатньо уваги встановленню прозорих правил гри в економіці, а більше сперечаються за те, у кого буде більше влади. І хоча, на думку представника американської бізнес-громади, яка працює з Україною, помаранчева команда зробила багато помилок, які привели до сьогоднішньої ситуації, дії представників Партії регіонів також ніяк не можна назвати направленими на встановлення політичної стабільності, про що вони так часто говорять.

Президент Американсько-української бізнес-ради Морґан Вільямс зазначив:

“Бізнес-громада була певним чином стурбована тим, що представникам чинного уряду не було достатньо мати більшість у парламенті, контролювати Кабінет Міністрів, і мати усіх своїх міністрів – вони хотіли більшого. Вони хотіли збільшити кількість своїх представників у парламенті, вони намагалися перетягнути їх один за одним. Бізнес-громада була стурбована тим, що більшості цього виглядало не достатньо, вони хотіли мати право вето у парламенті, водночас не мати двох сил, не мати балансу у владі.

Та бізнес-громада лише сподівається, що президент, який зробив таке драматичне рішення, знав що робив, і він впевнений у своїх діях. Загалом він намагається створити більш збалансовану систему, де буде дві сили, де не буде монополізму. Бізнес-кола не бажають бачити монополії ні у чому, бо це, як показує досвід, не добре ні для країни, ні для бізнесу”.

Морґан Вільям вважає, що сьогоднішня криза не становить величезної загрози економіці, але лише у випадку, якщо вона буде вирішена у короткі терміни:

“Якщо перенесення дати проведення нових виборів означає дії, направлені на вирішення ситуації, то це добре. Якщо ж це лише означає затягування ситуації і криза триватиме і триватиме, то бізнес- громада більше не називатиме це просто невеликим спалахом, вона побачать, що тут є серйозна проблема”.

З Морґаном Вiльямсом погоджується старший науковий співробітник Iнституту міжнародної економіки Андерс Аслунд:

“Я не думаю, що те, що зараз вiдбувається, становить значну загрозу для економiки. Чого ділові кола бояться, так це реприватизацiї, однак iснують чіткі ознаки, якi вказують, що цього за даних обставин не може статися.

Загалом Україна досить добре справляється iз втриманням макроекономічного балансу i показники економічного зростання також високi. Тому я значних загроз не бачу. Єдина потенційно проблемна сфера – це прямі зовнішні інвестиції, однак наразi уряд Януковича не вдався до будь-яких законодавчих змiн у цьому планi”.

Втiм Аслунд зазначив, що криза може на деякий час вiдтермінувати приєднання України до Світової організації торгiвлi.

Нагадаємо, що минулого тижня речник зовнішньополiтиичного відомства США Шон МакКормак зазначив, що усi внутрішньополітичні проблеми Уряд України має вирішити сам, згідно із законами та Конституцією країни. Він також закликав сторони в Україні врегулювати iснуючi мiж ними розбiжностi мирним шляхом.

XS
SM
MD
LG