Спеціальні потреби

Президент не скасує Указу, а прем’єр його не виконуватиме


Політична криза в Україні загострюється. Президент Віктор Ющенко наполягає, що не відступиться від Указу про розпуск Верховної Ради; Прем’єр-міністр Віктор Янукович відмовляється виконувати Указ, поки Конституційний Суд не підтвердить його легітимність.

Наскочила коса на камінь. Президент заявляє, що не скасує свого Указу про розпуск парламенту; прем’єр твердить, що не виконуватиме його. На скликаній сьогодні Раді з нацбезпеки і оборони, на якій був присутній і Віктор Янукович, Віктор Ющенко знову повторив, що від Указу не відступиться:

“Я не зроблю жодного кроку, щоб скасувати Указ. У нас є тільки один варіант виходу з політичної кризи. Це проведення дострокових виборів. І вони будуть проведені. Питання стоїть тільки, коли і як. От на ці моменти, я переконаний, Рада національної безпеки може дати повну відповідь”.

Як нагадав Ющенко, закон нікому не дає права не виконувати президентський Указ. За його словами, незгодні можуть подати оскарження в Конституційний Суд, але доки Суд не винесе протилежншого вердикту, Указ обов’язковий до виконання.

Своїм рішенням Рада національної безпеки зобов’язала Кабінет Міністрів виділити кошти на фінансування дострокових виборів – гроші, як сказано в рішенні, мають взяти з резервного фонду Держбюджету.

Водночас прем’єр-міністр, який ще вчора заявляв, що готовий іти на вибори, в разі якщо президент і опозиція наполягатимуть, а напруга в країні сягне апогею, – сьогодні змінив думку. На скликаній прес-конференції Віктор Янукович заявив, що не виконуватиме Указу, доки не буде рішення Конституційного Суду:

“Тільки у разі, якщо вердикт Конституційного Суду буде на користь Указу президента і це ми почуємо, ПР буде займатись, як і інші партії, підготовкою до виборів”.

Янукович назвав президентський Указ про розпуск Ради “сумнівним” і закликав президента, як було сказано, “виправити помилку”. У заклику пролунала погроза:

“На мій погляд, президента дуже серйозно підставили. І зараз в нього є можливість виправити цю помилку. Ще є час. Це можна зробити до розгляду справи, і ми закликаємо Президента України Віктора Ющенка це зробити. До вердикту суду це не пізно зробити. Коли вже відбудеться суд і він винесе своє рішення, тоді вже постане питання відповідальності. Ми б не хотіли цього”.

На прес-конференції Янукович прокоментував також рішення РНБО зобов’язати Кабмін профінансувати дострокові вибори. Як він сказав, “це неможливо зробити в межах законодавства”. І ще раз повторив: “Ми будемо чекати рішення Конституційного Суду”.

А тим часом напруга в суспільстві росте. Детективна історія відбулася в Печерському суді Києва – тому самому, який кілька днів тому призупинив дію антипрезидентських постанов розпущеної Верховної Ради. Як твердить Секретаріат Президента, Печерський суд захопили представники Партії регіонів. За версією прес-секретаріату, колишній голова суду Колісниченко разом з екс-очільником ЦВК Ківаловим силоміць увірвалися в приміщення, побили молоду дівчину – помічника судді, забрали печатку і документи і почали штампувати якісь рішення. Коаліціянти, навпаки, запевняють, що нікого не били і нічого не захоплювали – просто екс-голова суду Колісниченко поновився на посаді. Президент кваліфікував згаданий інцидент як тиск на суд і злочинну діяльність. Навколо Печерського суду триває протистояння, оскільки він мав розпочати розгляд справи за позовом Кабміну стосовно Указу про розпуск парламенту.

Збільшується й кількість прихильників коаліції на вулицях Києва. За даними міліції, сьогодні їх прибуло до столиці ще 6 тисяч, і на київських майданах вже встановлено понад 500 наметів. Прем’єр Янукович заперечує, що Партія регіонів закликає людей їхати до столиці. На сьогоднішній прес-конференції він заявив, що йдеться виключно про ініціативу людей.

А між тим Україна не потребує міжнародної допомоги для вирішення внутрішньої кризи. Про це заявив після засідання РНБО міністр закордонних справ Арсеній Яценюк. Міністр подякував за ті пропозиції щодо залучення посередників, які надходять, але зазначив, що на сьогоднішній день вони неактуальні.

XS
SM
MD
LG