Спеціальні потреби

Пайфер про шляхи подолання кризи в Україні


Колишній посол Стівен Пайфер вважає, що сьогоднішня політична ситуація в Україні назрівала вже довгий час і є результатом впровадження нової для України так званої системи балансу повноважень різних гілок влади. Питання у тому, чи зможуть сторони знайти законний і водночас ефективний механізм розв’язання кризи.

Стівен Пайфер вважає: “Навіть якщо сторони досягнуть компромісу, не виключеною є вірогідність його порушення, і ми маємо приклади цього у минулому. З іншого боку розгляд справи Конституційним Судом України означатиме поразку однієї та перемогу іншої сторони. Тобто хтось вийде переможцем, а хтось програє”.

Щодо впливу чергової політичної кризи в Україні на її імідж у світі, колишній дипломат вважає, що західні країни дещо втомилися від постійних баталій на українській політичній арені:

“Постійна боротьба, за якою ми спостерігаємо протягом вже кількох місяців, а тепер і загроза виникнення справжньої політичної кризи, означає, що українські політичні лідери, як в уряді, так і у Раді, настільки зосереджені на питанні свого власного політичного майбутнього, що вони не здатні займатися впровадженням політики, яка б стимулювала відносини із Заходом. Внутрішня політична боротьба має припинитися, а урядовці та законодавці мають почати працювати разом для того, щоб країна могла нарешті рухатись уперед”.

Деякі представники Партії регіонів публічно заявляють, що Сполучені Штати зіграли не останню роль у рішенні Президента Ющенка розпустити парламент. Колишній представник американського дипломатичного корпусу вважає такі припущення безпідставними.

Стівен Пайфер зазначив: “Я на 99,9% певний, що такі заяви не мають в основі жодних підстав. Після розмов із деякими американськими урядовцями я відчув, що Вашингтон сподівався на досягнення сторонами довготривалого та справжнього компромісу, коли Президент та Прем’єр за підтримки Верховної Ради змогли б працювати разом у питаннях як внутрішньої, так і зовнішньої політики. Ніхто у Вашингтоні не задоволений таким розвитком подій, який фактично паралізує український політикум”.

Світен Пайфер додав, що сьогоднішня політична ситуація є результатом пошуків Україною своєї власної системи балансу політичних сил і від результату цього процесу залежатиме її політичне майбутнє та місце у світі.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG