Спеціальні потреби

Янукович перебуває з офіційним візитом у Брюсселі


Віктора Януковича у Брюселлі приймали перші сосби Європейського союзу – Голова європейської комісії Жозе Баррозу та комісар з питань безпеки Хав’єр Солана. Нічого нового Янукович європейцям не сказав, лишень повторив свою резонансну заяву кількамісячної давнини – Україна не готова до вступу до НАТО і ніяких підготувань до цього не веде. Янукович зауважив, що Україна лише співпрацює з альянсом:

“На сьогодні не передбачається ніяких документів, ніяких конкретних дат вступу України до цього союзу”.

До такого кроку Україна не готова, оскільки цю ідею вступу підтримує лише п’ята частина українців. Янукович знову заявив, що рішення про вступ України до НАТО ухвалюватимуть на всеукраїнському референдумі.

Від європейських посадовців український прем’єр також почув багато обіцянок. За словами Жозе Баррозу, угода про реадмісію та спрощення візового режиму між Україною та ЄС набере чинності вже до кінця цього року. Верховний комісар пообіцяв також розв’язати проблему подорожчання віз для українців.

Однак найважливіша заява – відразу після вступу України до СОТ, Європейський Союз готовий до переговорів щодо створення вільної економічної зони. Це перший важливий етап інтеграції будь-якої країни до Європейського Союзу.

Загалом у Брюсселі Янукович почув багато компліментів в адресу свого уряду. За словами Баррзоу, Єврокомісія схвалює реформи, які запроваджує Україна, зокрема економічні. І тому пропонує фінансову допомогу. Упродовж наступних трьох років Україна отримає 400 мільйонів євро.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG