Спеціальні потреби

Павлюк: “Для свободи слова настали нелегкі часи”


В Україні знову з’явилися чутки про цензуру на державному телеканалі. Вчора в ефірі Першого національного в традиційній програмі “Толока” були пристуні лідери опозиції – Юлія Тимошенко та В’ячеслав Кириленко. Вже сьогодні вранці повтор цієї програми не вийшов в ефір, а її автора повідомили про закриття проекту.

Програма “Толока” – це єдине політичне шоу на Першому національному телеканалі, що виходить у прямому ефірі. Програма виходить вже рік, у ній побувало чимало відомих українських політиків, і раніше ніколи не було претензій до її якості, – каже автор програми перший віце-президент каналу Віктор Павлюк.

Претензії з’явилися після виходу в ефір програми, гостями якої були лідери опозиції – Юлія Тимошенко та В’ячеслава Кириленка. У студії мали можливітсь поставити їм питання представники Антиризової коаліції, однак інтерактивне опитування показало, що рівень довіри до опозиції у чотири рази вищий від рівня довіри до влади.

Традиційно повтори програми виходять о дев’ятій ранку у вівторок. Однак, сьогодні повтор не вийшов. Більше того, президент Першого національного повідомив Віктору Павлюку, що програму зняли з ефіру. Як каже сам Павлюк: “Для свободи слова в Україні наступили нелегкі часи”.

Натомість президент Першого національного Віталій Докаленко рішення закрити програму пов’язує з її непрофесійністю, мовляв, ведучий не спромігся на жодне конкретне запитання, а відтак був очевидним перекіс на користь опозиціонерів.

Однак, під питанням залишається, чому рішення про закриття було ухвалено негайно і без жодних консультацій з колективом, чому раніше не піднімалося питання про непрофесіоналізм ведучого і самої програми та недосконалість інтерактиву.

Голова парламентського комітету з питань свободи слова Андрій Шевченко вже назвав це “безглиздим рішенням, що повертає країну у часи темників”. На його думку, аргументи Віталія Докаленка надто слабкі, а відтак схоже, що це рішення ухвалене через тиск представників влади, які незадоволені появою на екрані лідерів опозиції.

Перший національний нещодавно розповсюдив офіційні пояснення, заявивши, що програму просто призупинено, однак питання про появу цензури в українських медіа знову сатє актулаьним.

XS
SM
MD
LG