Спеціальні потреби

Ющенко подасть до парламенту ті ж кандидатури


Перед внесенням до парламенту кандидатури Володимира Огризка проводили консультації з прем’єр-міністром і було отримано згоду на призначення. Про це заявив на прес-конференції у Дніпропетровську Президент України Віктор Ющенко:

“Ще раз хочу підкреслити, що після того, як я провів консультації з Борисом Івановичем Тарасюком щодо його відставки, питання призначення Володимира Огризка на посаду міністра закордонних справ було погоджене з Прем’єр-міністром України. Я ще не закінчив переговорів із Борисом Івановичем, як дав розпорядження Балозі терміново зконтактувати з прем’єр-міністром і з’ясувти його позицію щодо кандидатури Огризка. І Віктор Янукович дав чітку і швидку відповідь: ця кандидатура його влаштовує”.

Глава держави підтвердив, що вдруге запропонує кандидатуру Володимира Огризка на міністра закордонних справ, так само як і Віктора Короля – на посаду голови СБУ. За словами Ющенка, саме цих претендентів він вважає найбільш відповідними у професійному сенсі.

Як повідомлялося, 22 лютого Верховна Рада відмовилась голосувати за обох кандидатів, запропонованих президентом.

На прес-конференції у Дніпропетровську Президент прокоментував також заяви прем’єр-міністра щодо розміщення у Польщі і Чехії американських систем ПРО. Віктор Ющенко закликав українських посадовців керуватись у цьому питанні національними інтересами та пам’ятати про свої колективні зобов’язання.

Як він підкреслив, Україна є офіційною стороною європейської колективної системи безпеки, невід’ємним елементом якої є протиракетна оборона. Ющенко нагадав, що три роки тому парламент, у тому числі Партія регіонів одноголосно ухвалила основи оборонної політики в Україні, де “чорним по білому записана участь у Європейській колективній системі оборони”.

Президент порадив українським політикам не “не роздавати так легко відповіді наліво й направо” без чіткого комплексного вивчення питання розташування системи ПРО.

Нагадаємо: напередодні Прем’єр-міністр Віктор Янукович в інтерв’ю одному з німецьких видань заявив, що Сполучені Штати повинні були обговорити з Росією і Україною свої плани розміщення в Польщі та Чехії систем протиракетної оборони. Він зазначив також, що підтримка Польщею планів США не сприяє двостороннім відносинам між Києвом і Варшавою.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG