Спеціальні потреби

Катеринчук має намір оскаржити бюджет-2007


Добитись поновлення скасованих держбюджетом пільг та соціальних гарантій обіцяє Микола Катеринчук. Народний депутат має намір оскаржити бюджет-2007 у Конституційному Суді України.

Катеринчук не голосував за бюджет на 2007 рік, а підписання його президентом називає “вимушеною дією”. Попри те, що головний державний кошторис давно набрав чинності, народний депутат вважає, що бюджетний процес не закінчений, і закликає до перегляду певних положень документа. Його зауваження стосуються зокрема статей, які знижують існуючі соціальні стандарти – скасовують пільгові пенсії для військових і науковців, зменшують розмір матеріальної допомоги ветеранам, відбирають субсидії у дітей війни та державне спецлікування й протезування – у інвалідів. Подібних положень у держбюджеті-2007 Катеринчук нарахував 13:

“Ми стверджуємо, що існуюча бюджетна політика є антисоціальною і грубо порушує конституційні права громадян України. Проаналізувавши бюджет на 2007 рік, ми заявляємо, що в ньому не менше 13 положень, які ми вважаємо неконституційними і які суттєво звужують обсяг та зміст конституційних прав і свобод громадян України”.

Згадані положення бюджету Катеринчук має намір оскаржити в Конституційному Суді, причому вимагатиме розгляду у невідкладному порядку. Як нагадав народний депутат, 2002-го року Конституційний Суд уже приймав рішення, згідно з яким будь-яке обмеження існуючих пільг, компенсацій та соціальних гарантій суперечить основному закону і може застосовуватись хіба що під час надзвичайного стану.

Як заявив опозиційний політик, він розраховує на те, що його ініціатива буде підтримана і стане спільною акцією об’єднаної опозиції. Катеринчук висловив переконання, що 45 підписів, необхідних для конституційного подання, вдасться зібрати вже найближчими днями, і пільги та соціальні гарантії для громадян, скасовані в неконституційний спосіб, будуть поновлені.

На прес-конференції народний депутат прокоментував також діяльність створеного ним руху “Європейська платформа для України”. Як сказав Катеринчук, він не виключає, що під час виборів рух трансформується в партію. Лідер “Європейської платформи” заявив, що поділяє прогнози Юлії Тимошенко стосовно дострокових парламентських виборів. На його думку, їх слід чекати восени, коли соціальна криза внаслідок підвищення тарифів та зниження стандартів соціального захисту виллється у масові протести.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG