Спеціальні потреби

Чергова спроба примирення гілок влади


Пропрезидентські фракції у парламенті пропонують ухвалити Універсал національної єдності у вигляді закону. Вони вважаюють – це стане стимулом для учасників домовленостей виконувати положення цього документа. Оглядачі називають це черговою спробою примирити представників різних гілок української влади.

Парламентська фракція “Наша Україна” пропонує повернутися до ідеї ухвалення Універсалу національної єдності у вигляді закону. Тоді його положення будуть обовязковими для виконання, вважає лідер фракції Вячеслав Кириленко. На думку депутата, саме цей крок має передувати ухваленню плану дій щодо виконання Універсалу, про що напередодні під час тривалої зустрічі домовилися президент, спікер та прем'єр.

Національний круглий стіл планують провести 14 - 15 лютого. На ньому мають дійти згоди про послідовність кроків, які необхідні для викнання домовленостей.

Ще одне важливе досягнення зустрічі – сформувати із представників президента, представників уряду та парламенту комісію, яка працюватиме над вдосконаленням системи влади. Раніше проти цього виступав Олександр Мороз, зауважуючи, що це входить до повноважень виключно законодавчого органу. Останнім часом Віктор Ющенко надто часто користувався своїм правом ветувати закони. Можливо саме це схилило спікера до поступок в цьому питанні.

Віктор Ющенко заявив: “Без конституційного вдосконалення ефективності влади у державі і суспільстві ми не досягнемо. Моя пропозиція: якби Олександр Олександрович, парламент і уряд до 15-го січня визначилися із персональним складом, я б видав указ щодо схвалення персонального складу комісії. І вже на початку лютого ми могли б провести установче засідання комісії”.

Як і раніше не вірить у ефективність будь-яких домовленостей лідерка БЮТ Юлія Тимошенко. Роздаючи коментарі, вона відверто кепкує тих, хто їх підписує:

“Десь через десять років влада буде підписувати 27-ий Універсал, коли Україна втратить незалежність, коли Україна втратить свою стабільність, і коли усі демократичні сили будуть працювати в екзилі. Я думаю, що влада в обличчі премє'єра і президента перейшла до підписання другого Універсалу. Але в нього доля буде така як і у першого”.

Раніше і президент, і спікер, і прем’єр неодноразово звинувачували один одного у порушенні домовленостей, закріплених в Універсалі. Глава держави, зокрема закидав Віктору Януковичу його відмову перейти на черговий етап співпраці із НАТО. Учасники “Антикризової коаліції” критикували президента, за вето на закон, який подовжував мораторій на продаж в Україні землі.

Останні декілька місяців гілки української влади без перебілшення перебували у стані холодної війни. Вона проявлялася як у суперечках за повноваження, так і за кадрові призначення.

Тим часом виглядає, що після зустрічі президента, спікера і прем’єра напруженість у їхніх стосунках почала спадати не тільки на словах. У четвер більшість у Верховній Раді несподівано вирішила не долати президентського вето на закони про перелік об’єктів, виставлених на приватизацію у нинішньому році. Всупереч попередній практиці, “Антикризова коаліція” погодилася із усіма зауваженнями глави держави, назвавши їх слушними і економічно обгрунтованими.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG