Спеціальні потреби

Тема Іраку привертає увагу дедалі більшої кількості людей


Останнім часом відбулось ряд зустрічей на тему ситуації в Іраку. Ці зустрічі самі по собі викликали дебати. У суботу віце-президент США Річард Чейні мав розмову у Саудівській Аравії з королем Абдуллою.

Втім, Стівен Кук - експерт з питань Близького Сходу висловив сумнів щодо реального впливу Саудівської Аравії в Іраку: «Здоровий глузд вимагає говорити з сусідами даної країни, щоб встановити, наскільки вони можуть вплинути там на ситуацію. Проте, ми також повинні усвідомлювати, що їхня спроможність вплинути на те, що там діється, може бути так само обмежена як і наша».

У понеділок президент Іраку Джалал Талабані провів зустріч у Тегерані з іранським керівником Махмудом Ахмадінеджадом. Коментатор журналу «Ньюзвік Інтернешенл» Фарід Закарія вважає, що ці розмови мають на меті збільшити вплив Ірану на Близькому Сході за рахунок Сполучених Штатів. «Ось що Іран каже іракським керівникам: «Якщо ви хочете стабільності у вашій країні і вважаєте, що ми можемо чимось вам допомогти, звертайтеся безпосередньо до нас, а не через Вашингтон», - говорить він.

Тимчасом видання «Нью-Йорк Таймс» повідомляє, що двопартійна американська комісія, яка має завдання визначити можливі стратегічні варіанти в Іраку, імовірно рекомендуватиме, щоб Сполучені Штати розпочали безпосередні переговори з Іраном та Сирією. Однак адміністрація Буша звинувачує ті країни в розпалюванні насильства в Іраку. Роберт Мелі, член Ради Національної Безпеки за урядування президента Клінтона каже, що Іран та Сирія спроможні перешкодити будь-яким зусиллям стабілізувати Ірак. За словами Мелі, уникання переговорів з тими країнами лише призведе до дальшого хаосу в Іраку: «Альтернатива цьому - це готовність вести переговори з сусідами Іраку, в яких чітко визначено позиції та інтереси усіх сторін, щоб встановити, чи є щось спільне між тим, на що ми можемо погодитись, і тим, на що вони можуть погодитися. У цю пору це може бути єдиний спосіб досягти поступу в ситуації, яка ще багато років може залишитися нерозв'язаною».

Як очікується, рекомендації Групи вивчення становища в Іраку Президент і Конгрес отримають у грудні. Паралельно президент отримає рекомендації, опрацьовані Об'єднаним комітетом начальників штабів збройних сил США і Радою Національної Безпеки.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG