Спеціальні потреби

Схвалено бюджет 2007 у першому читаннi


Український парламент сьогодні схвалив у першому читанні проект бюджету 2007 року. Попри численну критику опозиції щодо зменшення соціальної захищеності українців у новому державному кошторисi, за нього проголосували ліві фракції, що входять до коаліції – соціалісти та комуністи.

В день голосування українським парламентарям було не легко. Зранку їм видали по дві кiлькасотсторінкові книги, що являють собою бюджет України на 2007 рок. Власне, для того, аби їх прочитати та визначитися з голосуванням у депутатів було дві години. Це стало однією з головних претензій опозиції – як БЮТу так і Нашої України, які закликали перенести розгляд цього питання на четвер.

Однак, голова бюджетного комітету Володимир Макеєнко заявив, що документи були на сайті Верховної Ради і депутати могли ознайомитися з ними в електронному режимі. Спеціально на розгляд бюджету до Ради прийшов весь уряд на чолі з прем`єром Януковичем. Відтак це питання вирішили не переносити. Макеєнко каже, що ті, хто хотів працювати над бюджетом, робив це, а відтак, документ вийшов збалансованим.

Опозиція проект бюджету різко скритикувала, заявивши, що соціальні виплати будуть скорочені, кількість податків зросте, а натомість з`явиться чимало шляхів для відмивання бюджетних коштів, як наприкалад через відновлення вільних економічних зон.

Натомiсть головний автор документу Микола Азаров твердить, що всі ці звинувачення – неправда. Вiн сказав, що мінімальна зарплатня зросте протягом року до 450 гривень, вільні економічні зони потрібні для економічного зростання, i що по соціальним та кульурним програма найбільше боргів наробив уряд «нашоукраїнця» Єханурова.

В результаті, аргументи першого віце-прем`єра стали вагомішими для парламентської більшості. За проект бюджету у першому читанні голосувала вся антикризова коаліція у повному складі, включно з комуністами та навіть по декілька депутатів з БЮТ та Нашої України. Тепер до другого читання бюджет готуваме вже уряд. Депутати свої поправки не вноситимуть. Остаточне слово буде за президентом. Ющенко може накласти вето на ухвалений бюджет, якщо там не будуть дотримані всі соціальні гарантії, обіцяні ним на виборах.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG