Спеціальні потреби

Суддя США про юридичну реформу в Українi


Цього року Сполучені Штати виділили майже десять мільйонів доларів на проект реформування української системи судочинства. В його рамках декілька американських суддів надаватимуть консультації та поради українським колегам та урядовцям. Цими днями у Києві перебував федеральний суддя з Нью-Йорку Роберт Генрi. На тему судової реформи та корупції в системі з ним розмовляв наш кореспондент Руслан Дейниченко.

РД: Пане суддя, серед програм допомоги Сполучених Штатів Україні сприяння судовій реформі – одна із головних. Як ви вважаєте, чому ваша країна приділяє цьому таку велику увагу?

РГ: Сполучені Штати – молода країна, але має найдавнішу систему правосуддя в світі. Ми маємо так багато прохань про допомогу від інших країн, що довелося формувати спеціальний комітет. Ми можемо допомогти, розповідаючи суддям про наш досвід. У нас досить технократичне суспільство і тому ми можемо поділитися деякими технологічними знахідками. Ми вже надали комп`ютерні системи українському господарському суду. І вони мають чудові досягнення.

РД: Виходячи з такого значного американського досвіду, які кроки може зробити український уряд в напрямку боротьби із корупцією?

РГ: Перш за все, суддям треба платити пристойні зарплати. Судді мають отримувати достатньо для нормального життя. Судді не мають жити в бідності. З іншого боку самі судді мають створити систему, яка б викорінювала корупцію. Судді, яких спіймали на отриманні хабарів треба позбавляти посад і можливості працювати в юридичній системі на все життя. Американський досвід свідчить, що закони в цьому плані мають бути дуже суворими для того, щоб мати авторитет чинити правосуддя.

РД: Крім зустрічей із суддями, в Україні ви часто виступаєте в університетах. Ви вважаєте студенти та науковці матимуть якийсь вплив на реформування української судової системи?

РГ: Я вже зустрівся з декількома групами студентів. Вони розчаровані ходом реформ. Звичайно, студенти часто бувають чимось незадоволені. Але для мене це важливий показник. Але я також зрозумів, що в цьому середовищі є бажання реформувати українську судову систему. Я думаю, що зараз може виникнути унікальна коаліція зацікавлених у цьому людей – студенти, науковці та міжнародний бізнес. Я думаю, якщо такий альянс утвориться, українське суспільство прислухається до його побажань.

РД: Багато дослідників говорять, що українці вже звикли до корупції, зокрема й в судах. Часто її сприймають не як злочин, а як спосіб прискорити вирішення своїх проблем. Чи взагалі можливо проводити судову реформу в таких умовах? Чи матиме вона хоч якісь шанси бути успішною?

РГ: Це завжди дуже допомагає, якщо громадяни будуть дивитися трохи далі своїх особистих інтересів. Якщо вони пожертвують швидкістю вирішення власних проблем заради поліпшення життя вцілому в країні. Якщо люди і преса візьмуть на себе цю роль і вимагатимуть від законодавців та виконавчої гілки влади вдосконалення судової системи, я думаю, це трапиться набагато швидше.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG