Спеціальні потреби

Чи в центрi Києва бiльше не буде мiтингiв?


Чи буде обмежена свобода зібрань у центрі української столиці? Громадські організації висловлюють занепокоєння планами Київської міськради заборонити мітинги та пікетування на Хрещатику і закликають міську владу утриматись від такого рішення.

Напередодні 14 жовтня – чергової річниці УПА – Шевченківський суд Києва заборонив проводити масові акції на Майдані Незалежності. Громадські організації вбачають у цьому загрозливу тенденцію. Міська влада хоче обмежити всі недержавні мітинги та демонстрації в центрі столиці, -- б`ють на сполох керівники організації “Молодь – надія України” та Інституту “Республіка”. Говорять Вадим Гладчук і Володимир Чемерис:

«Наша організація щотижня проводить якийсь публічний захід, бо ми живемо в недемократичному суспільстві, постійно приходиться виходити на вулицю і ми стикаємося – то якийсь радник міністра нам каже, що ми не маємо права проводити мітинг, то міліціонери нам перешкоджають. Тепер уже Київська міська рада в особі депутата ініціює взагалі заборону проведення публічних акцій в центральній частині Києва».

«Наша організація, Інститут Республіка, і організація Вадима Гладчука, і багато інших громадських організацій закликають Київську міську раду не приймати антиправове і антиконституційне рішення, згідно з яким заборонялися б недержавні масові заходи в центрі міста Києва».

Рішення планують розглянути 28 жовтня на сесії Київради. Його ініціатори свій намір обмежити свободу зібрань у центрі Києва пояснюють тим, що під час демонстрацій та контрдемонстрацій на Хрещатику і Майдані Незалежності між політичними противниками часто виникають бійки. Так було 14 жовтня, так може статись 7 листопада або навіть на річницю Майдану.

Водночас громадські активісти заявляють: обмеження свободи зібрань є прямим порушенням Конституції України. І цитують рішення Європейського суду, яке гласить: “у демократичному суспільстві право на проведення контрдемонстрації не може суміщатися з обмеженням права на демонстрацію”.

Влада, підкреслюють лідери громадських організацій, зобов`язана забезпечити правопорядок під час проведення масових акцій, а не вдаватись, як до вирішення проблеми, до їх заборони.

Свого часу київська мерія намагалася заборонити і Помаранчеву революцію, -- нагадує Володимир Чемерис. І обіцяє, якщо рішення обмежити свободу зібрань у центрі Києва все-таки буде прийнято, оскаржити його в суді аж до Європейського суду з прав людини.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG