Спеціальні потреби

Блок Наша Україна остаточно йде в опозицiю


Рішення блоку Наша Україна про перехід в опозицію - остаточне. Попри сумніви оглядачів та політиків, пропрезидентська партія вирішила не поновлювати переговори про свою участь в формуванні правлячої коаліції.

Ще у четвер зранку мало хто вірив, що Наша Україна дійсно вирішила піти в опозицію. Лідер фракції соціалістів Василь Цушко нагадував, що подібні заяви представники блоку робили й раніше.

«Наша Україна не пішла ні в яку опозицію. Вона піде в опозицію, якщо про це буде заявлено з трибуни Верховної Ради і будуть оформлені відповідні документи, згідно регламенту. Я вважаю, що переговори триватимуть у форматі лідерів усіх чотирьох фракцій».

І соціалісти і «регіонали» висловили сподівання, що рішення Нашої України не остаточне. Один із лідерів Партії регіонів Євген Кушнарьов був переконаний, що перехід блоку в опозицію зупинить президент:

«Сподіваюся, що цього не допустить президент. Адже презедент у нас відповідає не тільки за Нашу Україну як політичну силу, а й за нашу Україну як державу і суспільство».

У перехід Нашої України в опозицію не вірила навіть Юлія Тимошенко. Хоча й запросила пропрезидентський блок об`єднати зусилля:

«Ми зрозумiли, що це ще не остаточне рiшення. Що ще є певнi сумнiви, певнi можливостi вiдходити назад в провладну коалiцiю. Я думаю, що просто i суспiльство i ми мусимо отримати чiткий сигнал вiд Нашої України, що вони готовi до переговорiв про створення опозицiї».

Очевидно, зустріч із президентом не вплинула на рішення Нашої України. Роман Безсмертний зібрав журналістів, щоб повідомити, що рішення ухвалене всіма членами фракції одноголосно і не підлягає перегляду:

«Переговори завершені. Наша Україна в опозиції. Ми закликаємо міністрів від Нашої України на найближчому засіданні Кабінету Міністрів подати у відставку».

В тому, що коаліція національної єдності зазнала фіаско, винна Партія регіонів, вважає Безсмертний. Мовляв, з перших днів приходу до влади новий уряд ігнорував домовленості, закріплені в Універсалі. Різкі слова пана Безмертного на адресу Партії регіонів не залишили й тіні сумніву – він спалює останні мости для того, щоб відновлення переговорів було неможливим:

«Те, що для нас було політичною конституцією, для цих політичних сил, в першу чергу Партії регіонів, стало фіговим листком. Те, що називається ширмою, за якою вони намагалися творити свої власні програми».

Безсмертний не зізнався, чи переконував президент «нашоукраїнців» не йти в опозицію. Але повідомив, що блок пропонує главі держави звільнити двох міністрів – закордонних справ Тарасюка та оборони Гриценка. Мовляв, перебування «нашоукраїнців» в уряді виглядатиме дивно.

Отже, уряд ймовіроно вже найближчими днями чекає серйозна ротація. Хоча деякі міністри-«нашоукраїнці» вже заявили, що не писатимуть заяви про звільнення до розмови з президентом. Безсмертний каже, перешкод уряду Януковича не чинитимуть. Але жорстко контролюватимуть. І не залишають надію повернутися до влади. Або в результаті позачергових виборів, або якщо нинішня правляча коаліція розвалиться.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG