Спеціальні потреби

Тимошенко: у прем`єра зв`язки з РосУкрЕнерго


Юлія Тимошенко звинуватила Віктора Януковича, а також Юрія Бойка в причетності до діяльності РосУкрЕнерго та спекуляціях із цінами на газ. Про це лідерка опозиції заявила під час розгляду у Верховній Раді питання про нові газові тарифи для населення. Для з`ясування правомірності нових тарифів створено парламентську слідчу комісію. Однак її головою, замість висуванця від опозиції, обрали представника від влади.

Вартість українського газу становить 114 гривень, а людям продають по 440. Про це повідомила Юлія Тимошенко, доповідаючи з трибуни Верховної Ради про ситуацію з новими тарифами на газ для населення. Як заявила лідерка БЮТ, ціни завищені свідомо, а вигоду від махінації отримують Віктор Янукович і Юрій Бойко. За її словами, саме глава уряду і міністр палива та енергетики причетні до діяльності компанії РосУкрЕнерго, яка, за даними Тимошенко, відмиває по 2 мільярди доларів живими грошима на рік.

Очільниця опозиції зажадала створення тимчасової слідчої комісії, щоб з`ясувати, чи правомірно підвищені газові тарифи для населення. Своєю чергою, альтернативний проект постанови про слідчу комісію подала Партія регіонів. Представляючи проект, народний депутат Василь Кисельов заявив, що перевіряти стан справ у газовій галузі не повинні ті, хто призвів до її нинішнього плачевного стану. Тимошенко він звинуватив у тому, що саме за її прем`єрства сталося підвищення цін на російський газ.

Зрештою Верховна Рада погодилась створити тимчасову слідчу комісію. Однак на її чолі, замість висуванця від опозиції – бютівця Миколи Сивульського – поставили представника від влади – комуністку Аллу Александровську.

При цьому головуючий на засіданні комуніст Адам Мартинюк відмовився виносити на обговорення поправки, запропоновані БЮТом, і поставив проект постанови на голосування в цілому. Протестуючи, кількадесят бютівців заблокували трибуну, і між ними та депутатами-регіоналами виникла бійка.

А тим часом у кулуарах Верховної Ради Юлія Тимошенко спілкувалася з журналістами. Як вона заявила, комуно-кланова більшість позбавляє опозицію останнього права контролювати діяльність влади:

«Тільки що відбулося шоу, коли опозиція, знаючи, що ціни на газ для населення поставили в 4 рази дорожчими, ніж їх мусили поставити, і коли опозиція захищала зараз своє право повернути тарифи на газ до тих рівнів, які дійсно є обгрунтованими і хотіли для цього створити спеціальну слідчу комісію, саме користуючись правом опозиції 150 голосів, побачили, як більшістю, 226 голосами перебили право опозиції розібратися в цих речах. Замінили керівника слідчої комісії».

Тимошенко заявила, що домагатиметься переголосування постанови про слідчу комісію та відсторонення Адама Мартинюка, який порушив регламент, від ведення сесії. Вона повідомила також, що в наступний вівторок, на запланованій зустрічі з прем `єр-міністром Януковичем говоритиме про надання належних прав опозиції:

«Я хочу задати прем`єр-міністру питання, чи він будує мафіозну країну, чи він будує демократичну країну, і якщо він будує демократичну країну, то перше, що він мусить зробити, це дати ті права опозиції, які я оголошувала з трибуни, коли була ще та, демократична коаліція, яку зруйнував Мороз, для них як для опозиції. Тому прем`єр-міністр буде певний іспит проходити на здатність працювати демократично», -- зазначила лідерка БЮТ Юлія Тимошенко.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG