Спеціальні потреби

В аеропортах світу й далі посилено заходи безпеки


В усіх міжнародних аеропортах світу продовжують діяти посилені заходи безпеки. Як слід було очікувати, терористична змова створила чимало проблем для подорожуючих як на внутрішніх рейсах США, так і на міжнародних.

Від тепер пасажирам заборонено брати зі собою на борт напої, гелі для волосся, шампуні чи лосьони тощо. Вийняток становить дитяче молоко і медикаменти. Як тільки світ облетіло повідомлення про плани терористів висадити у повітря американські літаки, в аеропортах США і Великобританії можна було спостерігати одну і цю ж картину: черги і ліквідацію заборонених для перевезень предметів. Але у п'ятницю зранку ситуація в аеропортах виглядала дещо кращою.

«Я вперше за багато років здаю свій багаж», - говорить один з пасажирів. Адже відтепер у ручний багаж заборонено брати усі предмети, що містять рідину, оскільки змовники планували перенести на борт літаків вибухівку у рідкому стані, і привести її в дію під час трансатлантичного перельоту. Це мали бути скоординовані вибухи на десяти літаках, які направлялися з Великобританії до США.

«Вони знають, що на літаках повно пального. Вони також знають, що на борту знаходиться 200 а той більше людей. То ж можете уявити масштаби цього», - говорить Джек Клунан, експерт з питень тероризму. Британські спецслужби вже арештували 24 особи. П'ятеро досі в розшуку. «Ми запобігли загрозі, але я не підготовлений, я гадаю уряд США чи Великобританії готовий сказати, що ми зупинили загрозу», - говорить Альберто Ґонзалес, міністр юстиції США.

Усі арештовані за підозрами у плануванні терактів є громадянами Великобританії пакистанського походження. Представники розвідувальних агентств кажуть, що викриттю змови сприяв саме Пакистан, який отримав про це інформацію від затриманого ісламського екстреміста.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG