Спеціальні потреби

Просування відносин з НАТО перенесено


Україна може приєднатися до плану дій з набуття членства в НАТО пізніше, ніж очікувалося. Прем'єр-міністр Віктор Янукович вважає за доцільне перенести запланований на цей рік перехід на вищий етап співпраці з Альянсом. Схоже, для деяких партнерів із правлячої коаліції ця ініціатива глави уряду виявилася несподіваною. Міністерство закордонних справ та оборонне відомство поки що не коментують цю заяву пана Януковича.

Українські політики знову дискутують на тему НАТО. Приводом для цього стала заява прем'єр-міністра Віктора Януковича. Він висловився за відтермінування плану дій щодо членства в Альянсі. Підписання цього документу очікувалося вже цього року. Але новопризначений глава уряду вважає, що поспішати не варто. Натомість, слід дочекатися більш сприятливого часу. І використати паузу для налагодження співпраці з Блоком. Віктор Янукович вважає, що такий швидкий перехід до виконання плану набуття членства може спровокувати протистояння в українському суспільстві.

Голова парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони нашоукраїнець Анатолій Кінах переконаний - Україна може долучитися до плану дій до кінця року. Про це він заявив в інтерв'ю виданню «Комерсант». За його словами, в універсалі національної єдності це було узгоджено. Відтак, пан Кінах сподівається з'ясувати причину зміни позиції партнерів по коаліції в ході консультацій.

Експерти припускають – ймовірним поясненням такої несподіваної заяви пана Януковича може бути його майбутній візит до Москви. Деякі близькі до Кремля російські політологи висловили критичні зауваження на адресу лідера Партії регіонів. Мовляв, положення, закріплені в універсалі йдуть у розріз із предвиборчими обіцянками «регіоналів».

Перенесення термінів переходу на вищий етап співпрацііз НАТО можна трактувати як дружній жест пана Януковича Росії. Можливо, завдяки цьому урядовці сподіваються на якісь зустрічні поступки кремлівської адміністрації в економічних питаннях. Тим більше, що очікуються надзвичайно складні переговори про поставки газу та зняття мораторію на українську молочну продукцію.

Колишній міністр закордонних справ Анатолій Зленко не бачить в такому кроці нічого поганого. Він вважає, що стосунки між Києвом та Альянсом від цього не постраждають. Експерт назвав такі корективи зовнішньополітичного курсу прагматичними.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG