Спеціальні потреби

Спека є причиною високої смертності серед людей


Хвиля спекотної погоди у Сполучених Штатах не є чимось вийнятковим. Щороку в Америці надмірна спека вбиває більше людей ніж будь-яке інше стихійне лихо.

У одній із середніх шкіл в південному американському штаті Джорджія скасовано тренування з футболу у зв'язку зі смертю 15-річного Тайлера Дейвиса. Він отримав тепловий удар на початку цього тижня. Тайлер Дейвис і його друзі по команді понад годину тренувалися під гарячим сонцем, при температурі 35 градусів за Цельсієм, коли Тайлер знепритомнів. У зв'язку із спекотною погодою цього літа померло троє інших молодих спортсменів.

Одначе найбільш уразливими на спеку є люди похилого віку. Багато з них приймають медикаменти, які впливають на їхню спроможність потіти. Чимало старших за віком є самотніми і з обмеженими фінансовими ресурсами. Часто вони намагаються економити гроші за рахунок охолодження повітря в помешканні.

Щороку у Сполучених Штатах від спеки вмирає в середньому 400 осіб. 1995 рік був особливо трагічним у місті Чикаго - де за три дні від спеки померло понад 700 осіб. Багато з них були самітні старші за віком люди. Від того часу влада намагається в спекотну погоду навідувати стареньких, щоби запевнитися, що в них усе гаразд.

Чикаго та інші великі міста є - за висловом експертів - островами спеки, де асфальтові вулиці та залізобетонні будівлі підвищують температуру повітря. З цим пов'язані й інші проблеми. Медики кажуть - якщо вам необхідно вийти на двір у полудневу спеку, пийте багато води, надягайте головний убір, і будьте пильні. Якщо у вас корчі у м'язах, біль голови, нудота, або запаморочення, а шкіра холодна на дотик і спітніла, то у вас, схоже, теплова знемога. А коли шкіра гаряча на дотик, суха і червона, то це ознаки теплового удару. Такій людині необхідна негайна медична допомога.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG