Спеціальні потреби

В Україні таки розпочався круглий стіл


Сьогодні в Україні таки розпочався круглий стіл між президентом та представниками фракцій парламенту. Цю подію назвали спробою знайти компроміс та вихід з парламентської кризи. Детальніше про це йдеться в розмові Анi Дидик з нашою київською кореспонденткою Вікторією Сюмар.

АД: Вікторія, що відбувається зараз в секретаріаті президента і хто бере участь у круглому столі?

ВС: Зараз круглий стіл продовжується. Він триває вже дві години. Зараз політики вже висловилися. Зокрема, лідери фракцій українського парламенту, прем’єр-міністр, мав слово спікер і, звичайно, президент, який розпочав цей круглий стіл. Зараз настала черга представників громадськості, ректорів найвідоміших ВУЗів України. Тобто, цей круглий стіл став не таким, як його очікували – що там будуть лише політики, вони висловлять свої позиції і обговорять пропозиції президента. Однак, президент зініціював, аби це було ширше представництво, аби там були, так би мовити, авторитети нації. Зокрема, на цей круглий стіл приїхав Леонід Кравчук, перший український президент, приїхав Іван Плющ, екс-спікер парламенту, Борис Олійник, відомий письменник і колишній депутат Верховної Ради. Тобто, дуже багато людей, які є авторитетними. Філософ Мирослав Попович також. Очевидно, це є перший досвід в Україні, коли найголовніші політичні проблеми обговорюються також, так би мовити, людьми не з середовища політики, а з середовища громадськості.

АД: Які головні пропозиції до порозуміння поміж політиками і як вони коментують останні події в країні?

ВС: Президент вийшов зі своєю пропозицією. Він пропонує всім політичним силам підписати документи, який називається «Універсал національної єдності». В цьому документі, зокрема, закладені принципи, довкола яких має відбуватися єднання політичних сил в Україні. Там визначені такі головні пункти, як відмова від федералізації, як європейський курс України, як забезпечення демократичних свобод, зокрема, свободи слова тощо. Тобто, це ті речі, які є основними для президента, які є принциповими і які можуть бути дорожньою картою для подальшого розвитку України. Цей документ особливої критики не зазнав. Єдине, що політики казали, що його треба доопрацьовувати, що все ж таки треба шукати компроміс і, звичайно, кожен з політиків говорив про свою позицію. Зокрема, пані Тимошенко казала про перевибори, Юрій Єхануров говорив, що широка коаліція можлива без комуністів, оскільки комуністична ідеологія є трохи відмінною від ідеології інших партій. Олександр Мороз також говорив про необхідність внесення змін у цей Універсал. Що далі з ним буде поки що невідомо. Очевидно, що його будуть доопрацьовувати для якогось підписання, якщо політики дійдуть згоди.

АД: Яким може бути результат цього круглого столу?

ВС: Щодо результату казали, що це може бути не останній круглий стіл у такому форматі. Мова іде про те, що, можливо, будуть і інші круглі столи, які будуть обговорювати якісь конкретні тези для того, аби ось цей Універсал був підписаний. По суті, цей Універсал означає одне – окрім, звичайно, визначення стратегічних напрямків руху країни, він означає чи буде в Україні широка коаліція, чи буде те єднання політичних сил навколо ось цих цілей, чи цього не станеться. Вже відомо, що Юлія Тимошенко каже, що справа не в підписанні Універсалу, а справа в тому, що вона не може бути в одній коаліції з Партією регіонів та з комуністами. Вона, очевидно. Підписувати цього не буде. Це такий, так би мовити натяк, хоча вона підтримує ті стратегічні цілі, які там записані. Очевидно, що кінцевою метою має бути підписання якогось документу і визначення якоїсь конфігурації влади. Якщо ж цього досягнуто не буде, то , очевидно, тоді знову постане питання про перевибори в Україні.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG