Спеціальні потреби

В Україні створено антикризову коаліцію


«Коаліція депутатських фракцій сформована на підставі угоди «Про коаліцію депутатських фракцій в Верховній Раді», підписаної головами депутатських фракцій Партії регіонів, Соціалістичної партії України, Комуністичної партії України...»

Так Олександр Мороз дав життя іншій коаліції під назвою антикризова, залишивши в опозиції головних соратників Президента Ющенка – Нашу Україну та БЮТ. Соціалісти, які ще недавно були у помаранчевому таборі, зараз шукають виправдання, чому вони опинилися з тими, з кими ще недавно нещадно боролися.

Втім, довго працювати в умовах постійного свисту сирен та суцільного галасу, організованого новою опозицією, Олександру Морозу та новій коаліції виявилося не до снаги. Регіонали спочатку вимагали зупинити блокування і зверталися до Президента, вимагаючи забезпечити законну роботу парламенту. Показово що тепер об’єднатися заради України закликають навіть ті політики, що фігурували у справі так званих сепаратистів:

«Об’єднати зусилля заради спільної мети - об’єднання України. Ми до цього готові», - заявив Євген Кушнарьов.

Однак, пропрезидентська партія Наша Україна стоїть на позиції перевиборів, не виключаючи того, що тепер об’єднається з Блоком Юлії Тимошенко:

«Я не бачу жодної іншої можливості, як прийняти спокійне рішення про дострокові вибори. Я думаю, що та ситуація, яка зараз відбувається в парламенті, коли голову Верховної Ради під конвоєм Партії регіонів водять з кабінета в кабінет... В житті не було такого у Верховній Раді. Я не виключаю, що в умовах дострокових виборів відбудеться перехід на двопартійну систему. Я не виключаю, що, за умови прийняття відповідних рішень, Наша Україна і Блок Юлії Тимошенко будуть домовлятися, - і сьогодні є вже всі ознаки цього, -для того, щоб іти єдиним списком», - зазначив Петро Порошенко.

Регіонали та соціалісти підстав для перевиборів та для розпуску парламенту не бачать:

«Розпуску парламенту не можна передбачати і допустити до такого. А інші підстави, передбачені Конституцією, можна реалізовувати за тих обставин, які там передбачені. Але ж таких обставин не має. Парламент може нормально працювати», - заявив Олександр Мороз.

Однак, вже сьогодні нова коаліція отримали два судові позови про незаконне створення коаліції та про нелегітимне обрання спікера. Далі вона матиме чимало проблем від досвідченої опозиції, яка обіцяє за жодних умов не йти на компроміс з антикризовою коаліцією та відмовляється працювати в Раді, блокуючи роботу більшості.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG